Content

Zie ook: Onderzoek naar de Boodschap in de Content

Definities

Content is tekst & (bewegend) beeld waarmee een organisatie een boodschap uitzendt, online en offline, bewust en onbewust. (Zie ook: Content, definities.)

Een product kan bijvoorbeeld een boodschap van kwaliteit uitzenden door haar gewicht, hoe het voelt en klinkt om knoppen in te drukken etc.

Contentmarketing is het creëren van tekst en (bewegend) beeld, om bewust een boodschap uit te zenden, online en offline, met als doel het beïnvloeden van doelgroepen van een bedrijf (of organisatie). (Zie ook: Contentmarketing, definities & Business Communicatie)

Contentstrategie is het plan achter het zenden van een boodschap, online en offline. (Zie ook: Contentstrategie, definities.)

Branded content:

  • Content van een merk gepubliceerd op paid en earned media.
  • Het is duidelijk dat de content afkomstig is van het merk.
  • Verpakt als redactionele content.
  • Vervanger voor reclame.

Totale Content bestaat naast tekst & (bewegend) beeld, ook uit alle andere kanalen (zoals geluid, geur, tast, etc. ) waarmee zintuigen zijn te bespelen, en waarmee een organisatie een boodschap uitzendt, online en offline, bewust en onbewust.

Content is de oppervlakte, betekenisloos en ongericht.

Content is de inhoud van de media. Maar Content is slechts de oppervlakte, het is op zichzelf betekenisloos en ongericht.

De betekenis van Content is de Boodschap. De Boodschap is de betekenis die de Ontvanger uit de Content haalt, of de Boodschap is de betekenis die de Zender erin legt (bewust en onbewust). 

De Boodschap is dus wél gericht: enerzijds van de Zender naar de Ontvanger, anderzijds de betekenis de Ontvanger uit de Content haalt.

Zender (Z) zendt de Boodschap (X) en verpakt deze in Content voor in een Medium; de Ontvanger (O) neemt de Content waar en haalt er een Boodschap uit.

Spagaat: inside-out vs. outside-in / strategie vs. executie

Bij het ontwikkelen van content zit je een spagaat. Aan de ene kant moet je namelijk een vertaling maken vanuit de strategie van het merk: wat wil het merk nu en over een langere periode vertellen over zichzelf, hoe wil ze zich profileren en positioneren?

Anderzijds moet je de aandacht van de lezer pakken en vasthouden, je moet dus een verhaal brengen waarnaar vraag is. En dat ook nog eens op het juiste moment, in de juiste vorm en via het juiste kanaal.

Het gaat hier om de spagaat van inside-out vs. outside-in denken. Dat is in dit geval ongeveer hetzelfde als de spagaat strategie vs. executie (uitvoering); ofwel strategisch niveau enerzijds versus tactisch niveau en operationeel niveau anderzijds.

Content in Bredere zin

Content is alles waarmee de Creatieve Industrie zich bezighoudt:

  • Content in Traditionele zin: tekst en beeld.
  • Content in Brede zin: tekst, beeld, muziek en geluid.
  • Content in Bredere zin: alle inhoud van kanalen waarmee zintuigen kunnen worden bespeeld. Zoals tekst, beeld, muziek, geluid, gewicht, textuur, etc.

Lees ook op Communicatie KC:

Klik door naar:

Contentplatform, Cor Hospes

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.