Communicatieplan

Kern van het Communicatieplan

De kern van een Communicatieplan is het bewust overbrengen van een boodschap. Het doel hiervan is het bereiken van een effect (weergegeven in de Doelstelling ). Daarom bestaat de kern van het Communicatieplan uit de volgende onderdelen:

Onderdeel Communicatieplan
Voorbeeld van bijbehorende vraag die je in je advies beantwoordt
DoelgroepWat zijn belangrijke kenmerken van de communicatiedoelgroepen en segmenten?
BoodschapWelke boodschap zal de doelgroep motiveren tot gewenst gedrag?
MiddelenmixWelke middelen / evenementen kun je het best inzetten om de boodschap op het juiste moment bij de doelgroep te krijgen?
AfzenderWelke persoon / welk merk kan het best worden gebruikt als afzender?

Identiteit & Imago

Je begint je Onderzoek & Advies project meestal met het in kaart brengen van de Identiteit. De identiteit is belangrijk want deze beïnvloedt het imago en het imago beïnvloedt de houding die de ontvanger heeft ten opzichte van de afzender en zijn boodschap.

Voorbeeld van bijbehorende vraag die je in je advies beantwoordt
ImagoWelk imago zal leiden tot de gewenste kennis en houding?
IdentiteitWelke identiteit zal leiden tot het gewenste imago?

Als de ontvanger de afzender niet kent (dus geen imago heeft), dan zal hij weinig aandacht schenken aan zijn boodschap. Als hij een negatief imago heeft, dan zal hij de boodschap niet makkelijk accepteren.

Theoretische onderbouwing:

TIP: Vragen die helpen bij je Probleemanalyse.

Onderdelen van het complete Communicatieplan

Als je meer ervaring hebt met het maken van een communicatieplan, dan kun je eerst de kern van het communicatieplan maken en vervolgens het complete communicatieplan. De onderdelen van het complete communicatieplan vind je hier onder:

Communicatieplan

Flankerend aan het Communicatieplan zijn de volgende onderwerpen relevant:

Je kunt hieronder verder lezen:

 • Strategisch Tactisch Operationeel Niveau
 • Van Communicatie naar Content & Customer Journey
 • Niveaus en Stappen in Onderzoek & Advies Proces

Strategisch, Tactisch, Operationeel niveau (klik)

Bij een communicatieplan moet na afloop van de campagne te meten zijn wat het effect is. Maar dit effect staat niet op zichzelf: dit effect moet bijdragen aan het realiseren van organisatiebeleid en communicatiebeleid.

Het organisatiebeleid is er uiteindelijk op gericht dat de organisatie blijft bestaan. Daarvoor is het noodzakelijk dat medewerkers, afnemers, wetgevers etc. een positief image hebben van de organisatie. Hierbij komt communicatiebeleid kijken.

Communicatiebeleid is gericht op het creëren en in stand houden van een sterk en aantrekkelijk merk. Het gaat hierbij om Merk Identiteit en Merk Imago. Dit kan een organisatiemerk zijn of een consumentenmerk. Bij een organisatiemerk spreken we van Corporate Identity en Corporate Image.

Communicatiebeleid gaat door zolang als de organisatie bestaat, een Communicatieplan is voor een beperkte periode. Bij communicatiebeleid gaat het over communicatie op Strategisch niveau; bij een communicatieplan gaat het over communicatie op Tactisch niveau.

Om het communicatieplan te kunnen uitvoeren moeten de betrokken weten wie wat wanneer moet doen, welke middelen wanneer klaar moeten zijn etc. Dit staat in het Implementatieplan en daarbij spreken we van Operationeel niveau.

Van Communicatie naar Content & Customer Journey

In het voorgaande kon je lezen hoe communicatiebeleid en communicatieplannen traditioneel samenhangen. Echter, in onze tijd van een overdaad aan informatie en social media, bepaalt de doelgroep waaraan hij zijn aandacht geeft. Als een organisatie zijn doelgroep wil beïnvloeden, dan zal zij moeten aansluiten bij het gedrag van de doelgroep.

De doelgroep is vaak helemaal niet op zoek naar het product of de baan etc. die de organisatie aanbiedt. De organisatie moet dus aansluiten op wat de doelgroep wél doet en moet proberen om dit gedrag bij te sturen, zodat het gedrag een klantreis (Customer Journey) wordt.

Dit bijsturen valt niet mee, want meestal is de doelgroep niet geïnteresseerd in de boodschap die de organisatie heeft te vertellen. Daarom is het handig om aan te sluiten bij waar de doelgroep wél in geïnteresseerd is. Concreet zijn dit: content & de makers van content: bloggers, vloggers en iedereen die op social media zit. Zo hebben content en hun makers de traditionele boodschap en zender min of meer vervangen.

Een maker van content vertelt een verhaal over zichzelf: wat maakt hij mee, wat interesseert hem, wat is zijn karakter etc. Zo wordt zo’n maker een merk. Zijn verhaal wordt een Brand Story.

De Brand Story (Merkverhaal) vervangt het traditionele Identiteit & Imago, of wordt er op zijn minst een aanvulling op. De Brand Story is dynamischer dan Identiteit & Imago.

Overzicht Strategisch – Tactisch – Operationeel / Communicatie – Content & Customer Journey

Het voorgaande is samen te vatten in onderstaand overzicht. Zie ook: Communicatie, Contentmarketing en Branding op Strategisch, Tactisch en Operationeel niveau.

CommunicatieContent & Customer Journey
Strategisch niveau:
Communicatiebeleid
Identiteit & Imago ontwikkelenBrand Story ontwikkelen
Tactisch niveau:
Communicatieplan
Boodschap overbrengen: Who Says What in Which Channel to Whom with what Effect?Brand Story overbrengen: Wie geeft welke Content via welke touchpoints op welk moment in de Customer Journey, met welk effect?
Operationeel niveau:
Implementatieplan
UitvoeringsmatrixContentkalender

Niveaus en Stappen in Onderzoek & Advies Proces

 1. Organisatieniveau / Marketingniveau: over voortbestaan van de organisatie.
  • Stap 1: SWOT-analyse.
 2. Strategisch Niveau: over Merk, Identiteit & Imago.
  • Stap 2: GAP-analyse
 3. Tactisch Niveau:
  1. Stap 3: Communicatieplan.
 4. Operationeel Niveau:
  1. Stap 4: Implementatieplan.

Waarom deze niveaus en stappen?

Je Advies voor Externe Communicatie is een Communicatieplan en Implementatieplan. Dit Advies moet bijdragen aan het bereiken van Organisatiedoelen en/ of Marketingdoelen. Om deze doelen te bereiken moet je rekening houden met de houding – dus imago – die de doelgroep heeft ten opzichte van de opdrachtgever of haar merken.

Zodoende zijn er vier niveaus die je met elkaar moet laten kloppen. Een communicatieplan dat geen rekening houdt met het imago van de opdrachtgever zal namelijk niet werken. En een communicatieplan dat niet bijdraagt aan organisatiedoelen is het niet waard om geld en andere middelen in te investeren.

Relatie met Onderzoek & Advies Rapport

Voor elke stap heb je informatie nodig. Die informatie krijg je door onderzoek. Je Onderzoek & Advies Rapport is een verslag van je zoektocht naar deze informatie en het advies dat je eruit concludeert. Deze zoektocht is het proces.

— Andere plannen —

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.