Touchpoints vanuit de Organisatie optimaliseren

Nick Nijhuis for Wikimedia Commons nicklink.nl

In dit artikel bekijken we hoe je de touchpoints vanuit de Organisatie en haar Merken kunt optimaliseren. Kijk daarnaast ook outside-in naar de mogelijke touchpoints die de doelgroep heeft met de Organisatie en haar Merken.

Zorg voor een duidelijke boodschap en gewenste associaties

Zorg ervoor dat het Merk een duidelijke boodschap uitzendt, zo ontstaat een duidelijk Merk Imago (Brand Image) en merkvoorkeur. Want mensen vormen zich sowieso een beeld van het merk; mensen stoppen mensen en merken sowieso in een hokje, dus zorg ervoor dat je merk in het hokje wordt gestopt dat jíj wilt. Zorg dus voor de gewenste associaties.

Bij elk touchpoint: aandacht trekken, aandacht vasthouden, ‘exit velocity’

De potentiële ontvanger moet zijn aandacht verdelen over de vele prikkels en zenders die hem omringen, daarbij komt dat hij zijn aandacht maar kort ergens op kan richten. Optimaliseer daarom bij elk touchpoint de volgende deelprocessen(geïnspireerd op Steve Woodruff op BrandDrivenDigital.com):

 1. Aandacht trekken. Bijvoorbeeld door een probleem van de doelgroep te presenteren en de oplossing die het merk biedt. Dit is de kern van een verhaal .
 2. Aandacht vasthouden. Zorg voor een kernboodschap/ metafoor die mensen onthouden en aan elkaar doorvertellen, bijvoorbeeld tijdens de pauze of in een vergadering.
 3. ‘Exit Velocity’. Na afloop van de interactie met het merk (op het touchpoint) is de ontvanger zó enthousiast, dat hij zijn ervaring/ verhaal wil delen met anderen.

TIP: Creëer free publicity/ earned media attention rondom het vernieuwen van de touchpoints.

Brand Experience tips

Hier volgen enige mogelijke touchpoints met tips voor hoe deze zijn te optimaliseren voor een betere Brand Experience, leidend tot een gewenst merk imago.

 • Bedrijfswagen/ Vrachtwagen. Zie dit als een rijdend billboard.
  • Deze auto’s rijden naar belangrijke doelgroepen/ stakeholders en kunnen dus een boodschap overbrengen naar hen. (De auto zélf geeft al een boodschap, bijvoorbeeld: ‘dit is een succesvol bedrijf’; ‘onze hoge prijzen zijn nodig om dure auto’s te kunnen betalen’.)
  • Onderweg kan het merk er een algemeen publiek mee bereiken. Zorg dus voor een duidelijke slogan en aansprekende kleuren en plaatjes.
 • Kennismakingsgesprek. Zorg voor: Aandacht trekken – Aandacht vasthouden – ‘Exit velocity’. Zie hiervóór.
 • Omgeving van het gebouw (kantoor, winkel, etc.). Is het gebouw makkelijk te vinden? Hoe kan in de omgeving beter worden aangegeven waar het bedrijf zit?
 • Verpakking. Apple laat zien hoe je van het uitpakken van haar producten een ervaring kunt maken. Het duurt bijvoorbeel expres vrij lang voordat het doosje open is.

Uitgebreide lijsten van merkuitingen zijn te vinden bij:

Lees ook:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.