Georganiseerde Communicatie

Georganiseerde Communicatie is het door een organisatie delen van kennis, houding en gedrag, om doelen te helpen bereiken.

Toelichting

Communicatie kan worden opgevat als Middel of als Proces.

Een communicatieproces komt min of meer spontaan (autonoom) op gang als mensen contact hebben met elkaar. Dit proces lijkt op een dans, waarbij deelnemers op elkaar reageren en samen een eenheid vormen: een groep. (De kleinste groep is een duo, de optimale groepsgrootte is ongeveer 8 leden, en groepen kunnen een groep van groepen vormen: een netwerk of een organisatie.)

Organisaties investeren tijd en geld in communicatie als middel om doelen te bereiken, het gaat dan vaak om het produceren van communicatiemiddelen, communicatiecampagnes en communicatiebeleid en dit is voornamelijk gericht op het zenden van informatie – ontvangen wordt voornamelijk gebruikt om efficiënter en effectiever te zenden en beïnvloeden. Als communicatie wordt gezien als middel dan wordt het gericht op een concreet doel (liefst SMART geformuleerd) met bijbehorende doelgroepen. Communicatie als middel is dus doelgericht.

Een ‘gevaar’ van het zien van communicatie als middel is dat je erg gaat focusen op doelen en doelgroepen, zonder te letten op de autonome communicatieprocessen die er plaatsvinden tussen mensen. Als je communicatie ziet als middel kun je daarom een ‘tunnelvisie’ krijgen, je kan ééndimensionaal gaan denken doordat je maar op één lijn let: die tussen de organisatie en de doelgroep: de lijn van zenden en ontvangen. Door deze ééndimensionale visie ga je makkelijk geloven in de maakbaarheid van de omgeving van de organisatie, je gaat geloven dat je doelen kan stellen en vervolgens tijd en geld investeren waardoor de doelen uiteindelijk bereikt zullen worden.

In werkelijkheid vinden er echter allerlei communicatieprocessen plaats waardoor groepen ontstaan, of netwerken van mensen en groepen. Deze netwerken vormen een krachtenveld waarin de organisatie moet functioneren. Sommige netwerken helpen de organisatie in het bereiken van haar doelen, andere netwerken werken het bereiken van die doelen tegen – bewust of onbewust, want de deelnemers zijn niet gericht op het belang van de organisatie, maar vooral op hun eigen belang of eigen doelen.

Georganiseerde Communicatie combineert de visie van communicatie als middel met de visie van communicatie als proces. Als je werkt in de geest van Georganiseerde Communicatie dan ben je doelgericht, maar je houdt een holistische blik, je kijkt inside-out, maar ook outside-in, je bent je bewust van de beperkte invloed die de organisatie heeft op communicatieprocessen.

Het doel is het beïnvloeden van kennis en/ of houding en/ of gedrag van doelgroepen, maar Georganiseerde Communicatie probeert ook de kennis en/ of houding en/ of gedrag te beïnvloeden van de organisatie zélf. Door wederzijdse afstemming komt wederzijds begrip namelijk dichterbij en dat draagt bij aan het belangrijkste doel van een organisatie: haar voortbestaan, ofwel continuïteit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.