Online consumentengedrag

De invloed van internet is het grootst in de eerste fasen van consumentengedrag:

  • behoefte bepalen
  • informatie zoeken
  • alternatieven evalueren

Behoefte bepalen

Behoeften komen grotendeels voort uit basisbehoeften zoals: hebzucht, angst, status en ontwikkeling. Social media hebben hierop bijvoorbeeld een grote invloed.

Informatie zoeken

Offline middelen zoals folders, brochures, kranten, radio en tv zijn ondersteunend aan het genereren van traffic op sites, meestal komen mensen op een site via een zoekmachine of verwijzing op een andere site. SEO speelt hierin een grote rol. De combinatie van online en offline communicatiemiddelen noemen we Crossmedia.

Ook winkels – of plaatsen waar je een organisatie kan bezoeken – krijgen meer een rol als verwijzer naar de online shop of pagina van de organisatie. De winkel voegt ervaring toe die de bezoeker niet kan krijgen via internet. Winkels heten dan ook vaak ‘flagship store‘ of ‘experience center‘. De combinatie van fysieke winkel / bezoekersplaats met online winkel noemen we omni-channel.

Alternatieven evalueren

Internet maakt de markt transparant: iedereen kan zijn ervaringen met een merk of product delen met anderen. In deze fase zijn dus vooral review-sites en social media belangrijk.

De autoriteit van de leverancier is nu veel minder groot dan vroeger. Het is in deze fase daarom belangrijk om een geschikte afzender te vinden en dit is vaak een blogger, vlogger, iemand die reviews geeft etc., maar niet de leverancier – en zijn merk of sub-merk.

Breinpositie cruciaal

De informatie die op internet te vinden is is overweldigend. Als je wilt dat iemand tóch jouw merk zoekt, dan moet je ervoor zorgen dat hij een voorkeur heeft voor jouw merk. Deze voorkeur hangt met name af van de breinpositie van je merk. Een breinpositie is de positie in het brein van de doelgroep, hoe prominenter deze positie, hoe meer voorkeur en hoe meer aandacht de doelgroep zal geven aan je merk.

Een breinpositie is te omschrijven in één of twee woorden die de kern van het merk weergeven. Deze breinpositie wordt gevoed door o.a. beelden, filmpjes, directe en indirecte ervaringen.

Typologie van internet shoppers

Swinyard & Smith onderscheiden vier types van internetshoppers met ieder een eigen gedragsrepertoire:

  • winkelliefhebbers
  • avontuurlijke ontdekkers
  • achterdochtige lerenden
  • zakelijke gebruikers

Zie ook: