Over Communicatie KC

Communicatie KC staat voor Communicatie Kenniscentrum. Missie: makkelijk toepasbaar maken van kennis over communicatie.

Communicatie KC is voor iedereen die zich bezighoudt met communicatie en content. Communicatie KC helpt jou met kennis en coaching. Zo kun je groeien, krijg je meer zelfvertrouwen en lever je betere resultaten. (Klik om contact op te nemen.)

Aanleiding

Toen ik met Communicatie KC begon miste ik op internet nuttige kennis en informatie die wel in boeken stond. Terwijl mensen op de eerste plaats internet gebruiken als ze iets zoeken.

Een meer directe aanleiding was dat hogescholen begonnen met lectoraten. De tijd die vakdocenten voorheen namelijk hadden om lessen voor te bereiden en hun kennis op peil te houden, werd voor een groot gedeelte overgeheveld naar deze lectoraten. Zo ontstond er een kans voor een kenniscentrum waar kennis en informatie is te vinden die direct kan worden toegepast bij de projecten en het praktijkonderzoek waarmee de meeste studenten zich wekelijks bezighouden.

Anderzijds boden lectoraten ook kansen voor docenten om onderzoek te doen naar een onderwerp dat hen interesseert. Zo ben ik me in 2007-2011 gaan verdiepen in Blended Learning bij het lectoraat Crossmedia Content van de Hogeschool Utrecht (HU). Ik ontdekte dat Blended Learning vooral gedreven werd vanuit de techniek, terwijl de content nog grotendeels in lesboeken stond, in de boekenkast. Maar internet maakt het mogelijk om overal en altijd de benodigde kennis en informatie beschikbaar te hebben; dit maakt het toepassen ervan een stuk makkelijker.

Op de HU gaf ik les en was afstudeercoördinator bij de bachelor International Communication & Media en ik was course leader van de Master International Communication Management (van de HU en de Haagse Hogeschool). Bij beide opleidingen had ik een belangrijke rol in de curriculumontwikkeling. Ook onderhield ik voor de Faculteit Communicatie & Journalistiek (FCJ) de contacten met universiteiten en hogescholen wereldwijd. Zo ontdekte ik dat ik me meer thuis voel bij de inhoud dan met de zaken er omheen. Vandaar dat Communicatie KC voor mij een bron van energie werd en is.

Hoe het begon

In juli 2013 werkte ik een jaar bij de hogeschool Windesheim in Almere, waar ik een bijdrage leverde aan het opzetten van de opleiding Communicatie. Ik besloot om nu echt werk te gaan maken van het digitale kenniscentrum, maar ik keek er ook wel tegenop om aan Communicatie KC te beginnen. Er was zoveel kennis die ik in al mijn lessen had gedeeld en toegankelijk probeerde te maken. Waar moest ik beginnen? Hoe kon ik alles zó structureren dat de juiste informatie voor de juiste situatie te vinden is? Het was en is een zoektocht die niet ophoudt.

Inmiddels honderden bezoekers

Het is mooi om nu te merken dat Communicatie KC inmiddels voorziet in een behoefte, gezien de honderden bezoekers die deze site dagelijks trekt, vanuit de hele wereld. Veel bezoekers komen binnen via opleidingen en bibliotheken die linken naar Communicatie KC.

Door Harry Smals

harry-smals-poster-pasfoto

Harry Smals, hogeschooldocent communicatie bij de hogeschool Windesheim, en daarvóór aan diverse hogescholen sinds 1993, zowel op bachelor- als op masterniveau (ook Engelstalig) en examinator voor de mondeling examens Nima B Marketingcommunicatie en Nima B Interne & Corporate Communicatie, sinds 1998. Ik heb honderden projecten begeleid waarin studenten onderzoek doen en advies over communicatie uitbrengen aan organisaties.

Mijn eerste interesse was design en na de middelbare school ben ik dan ook aan de Design Academy in mijn geboorteplaats Eindhoven gaan studeren. Na drie jaar besloot ik dat ik vooral geïnteresseerd was in hoe designers en merken communiceren via producten. Vandaar dat ik overstapte naar Communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit.

Klik om contact op te nemen.

Bezoek ook eens: HarrysHead.com/

Boeken

boeken harry smals 2018

Aan Communicatie KC werkten ook:

Klik door naar:

Eén reactie

  1. Hoi Harry,

    hartstikke goed dat je in 2013 aan deze klus bent begonnen! Het is een hele waardevolle website geworden. Bedankt!

    Met vriendelijke groet,
    Mariken de Kok

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.