Campagnes kunnen efficiënter en effectiever gemaakt worden door het zender-ontvangermodel te nuanceren. Als communicatiedeskundige kun je bijvoorbeeld proberen te begrijpen WAAROM de boodschap niet is aangekomen. Daarvoor moet je je verdiepen in de ontvanger. Misschien heeft hij de boodschap gemist, of niet begrepen, of hij vond hij de boodschap niet belangrijk. Vraag je bijvoorbeeld af: wat doet hij, welke media gebruikt hij, wie beïnvloedt hem, wat vindt hij interessant, wat wil hij, etc.
Voor efficiënte en effectieve campagnes moet je dus ontvanger-gericht denken. Terwijl je als communicatiedeskundige in de eerste plaats werkt voor de zender en terwijl het stimulus-responsmodel en het zender-ontvangermodel uitgaan van wat de zender wil. Het is daarom makkelijk om zender-gericht te denken. Maar zender-gericht denken kan leiden tot campagnes die niet efficiënt en effectief zijn, en dus duurder zijn dan nodig is. Dat is niet goed voor de opdrachtgever, want die had zijn geld aan andere dingen kunnen uitgeven, en het is niet goed voor de ontvanger, want die wordt overspoeld met dingen waarmee hij niet geconfronteerd wil worden.
De ontvanger kan een individu zijn, of een groep. Daarom heb je voor ontvanger-gericht denken kennis nodig vanuit de psychologie en de sociologie. Maar vanuit het stimulus-responsmodel is het logischer om je te beperken tot kennis over media. Jij als op efficiëntie en effectieiveit gefocuste en dus ontvanger-gerichte communicatiedeskundige moet je dus verdiepen in:
- welke effecten media hebben
- psychologie (bijvoorbeeld toegepast in neuromarketing)
- sociologie (met name cultuur).
[…] zenden nog teveel, in plaats van dat ze nadenken over wat hun doelgroep nodig heeft. Een meer ontvangergerichte benadering komt de kwaliteit van media ten goede, zorgt voor een groter bereik en voorkomt dat consumenten […]