Efficiënter en effectiever door ontvanger-gericht denken

Campagnes kunnen efficiënter en effectiever gemaakt worden door het zender-ontvangermodel te nuanceren. Als communicatiedeskundige kun je bijvoorbeeld proberen te begrijpen WAAROM de boodschap niet is aangekomen. Daarvoor moet je je verdiepen in de ontvanger. Misschien heeft hij de boodschap gemist, of niet begrepen, of hij vond hij de boodschap niet belangrijk. Vraag je bijvoorbeeld af: wat doet hij, welke media gebruikt hij, wie beïnvloedt hem, wat vindt hij interessant, wat wil hij, etc.

Voor efficiënte en effectieve campagnes moet je dus ontvanger-gericht denken. Terwijl je als communicatiedeskundige in de eerste plaats werkt voor de zender en terwijl het stimulus-responsmodel en het zender-ontvangermodel uitgaan van wat de zender wil. Het is daarom makkelijk om zender-gericht te denken. Maar zender-gericht denken kan leiden tot campagnes die niet efficiënt en effectief zijn, en dus duurder zijn dan nodig is. Dat is niet goed voor de opdrachtgever, want die had zijn geld aan andere dingen kunnen uitgeven, en het is niet goed voor de ontvanger, want die wordt overspoeld met dingen waarmee hij niet geconfronteerd wil worden.

De ontvanger kan een individu zijn, of een groep. Daarom heb je voor ontvanger-gericht denken kennis nodig vanuit de psychologie en de sociologie. Maar vanuit het stimulus-responsmodel is het logischer om je te beperken tot kennis over media. Jij als op efficiëntie en effectieiveit gefocuste en dus ontvanger-gerichte communicatiedeskundige moet je dus verdiepen in:

 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.