Zender-ontvangermodel

Het zender-ontvangermodel is verwant aan het stimulus-responsmodel. Het gaat ervan uit dat de zender een boodschap heeft en deze verpakt in een medium, dit medium brengt de boodschap bij de ontvanger, deze pakt het uit en ontvangt de boodschap. Bijvoorbeeld: je hebt een boodschap voor een vriend, je typt een tekst op je telefoon en zendt hem weg, de telefoonmaatschappij vertaalt dit in signalen die via zendmasten, kabels en satellieten aankomen bij de telefoon van je vriend, hij leest de tekst.

Zender Ontvangermodel

Net als het stimulus-responsmodel is dit zender-ontvangermodel te simpel voor de meeste situaties, maar het is eenvoudig om te begrijpen en het wordt nog heel vaak (onbewust) gebruikt.

Ruis

Alles dat eraan bijdraagt dat de boodschap niet leidt tot het gewenste effect bij de doelgroep wordt in dit model ‘ruis’ genoemd. De oplossing is dan om de ruis te overstemmen door de boodschap te herhalen, totdat de ontvanger het wél begrijpt. Eventueel kan de boodschap harder geschreeuwd worden of anders verteld worden. In praktijk betekent dit meer en/ of opvallender uitingen gebruiken. Dit kost veel geld en kan leiden tot information overload: mensen sluiten zich af voor al de boodschappen die er op hen worden afgevuurd.

Feedback

Meestal wordt aan dit model ‘feedback’ toegevoegd. Dit is de reactie die de zender waarneemt als gevolg van zijn actie. Als je bijvoorbeeld een toets indrukt verwacht je feedback in de vorm van een klikje dat je hoort en/ of voelt. Een adverteerder verwacht meer verkoop als hij een advertentie plaatst. Als de zender geen feedback krijgt, dan weet hij niet zeker of zijn actie resultaat had: je drukt de toets nog een keer in, de adverteerder zet nog een keer een advertentie.

Feedback is dus nodig om te weten of de boodschap opnieuw gestuurd moet worden en zo ja of hij moet worden aangepast. Het staat in dienst van de zender, die wil de ontvanger beïnvloeden. Er is dus wel enige interactie, maar het zender-ontvangermodel is vooral zender-gericht: het gaat om het opleggen van de wil van de zender aan de ontvanger.

Zie ook:

 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.