Het Dominomodel van Communicatie Effecten beschrijft de effecten van een communicatiecampagne op een doelgroep: veel mensen worden bereikt met de Boodschap, een gedeelte van deze mensen verandert hierdoor haar Kennis, een klein gedeelte van deze mensen verandert ook haar Houding en een heel klein gedeelte verandert bovendien haar Gedrag.
Boodschap → Kennis → Houding → Voorgenomen gedrag
Hoe pas je het Domino-model toe? Zie: Tips voor Effectieve Strategie met de Communication Funnel
De veranderingen van Kennis, Houding en Gedrag in de doelgroep zijn het gevolg van veranderingen bij individuele ontvangers. Deze veranderingen bij ontvangers zijn afhankelijk van vele factoren, zoals voorkennis, persoonlijkheid etc. Het is dus belangrijk om een onderscheid te maken tussen verandering op Groepsniveau en verandering op Individueel niveau. (Het Dominomodel gaat over het groepsniveau; het Tricomponent attitudemodel gaat over het individueel niveau.)
Het Domino-model van communicatie-effecten, wordt “het ‘klassieke model’ van communicatiewerking” genoemd. Het past ook prima bij een bekend spreekwoord:
Onbekend maakt onbemind. – Nederlands spreekwoord
KHG-model, KAB-model
Het dominomodel van Communicatie-effecten wordt ook wel aangeduid als KHG-model (Kennis, Houding, Gedrag) of KAB-model (Knowledge, Attitude, Behaviour).
Lees hieronder:
- Welk medium bij kennis/ houding/ gedrag?
- Domino, REAN en selecteren van media
- Hiërarchie van effecten of gelijkwaardige effecten
- Kritiekpunten
- Past bij Tactisch en Operationeel, niet bij Strategisch Niveau
- Emoties cruciaal
- Relatie met Naamsbekendheid en Image
- Response Hierarchy Models
- Lees ook
Welk medium bij kennis/ houding/ gedrag?
Kennis | Houding | Gedrag |
– Media met korte tekst en/ of beeld: mail, advertentie, folder, etc. | – Media met lange tekst en/ of beeld: boek, film, etc. – Media met muziek, geur etc. – Media die een ervaring teweeg brengen: evenement, attractiepark, rituelen, etc. | – Bijna onmogelijk om alleen met media gedrag te veranderen. Voor gedragsverandering is ook belonen en straffen nodig. |
WAT wil je met communicatie bereiken en HOE bereik je dat? Lees:
Domino, REAN en selecteren van media
Het Domino-model heeft overeenkomsten met het REAN-model:
- Reach: de Boodschap bereikt de doelgroep en zorgt dat de Kennis verandert.
- Engage: de doelgroep voelt zich betrokken, heeft dus een positieve Houding.
- Activate: de doelgroep wordt geactiveerd en gaat dus gewenst Gedrag vertonen.
- Nurture: het voeden van de relatie; dit valt buiten het Domino-model, maar communicatie op Strategisch Niveau en Organisatie Niveau is wel gericht op het onderhouden van langdurige relaties.
In bijgaande matrix kun je zien welke media (kanalen) Traffic Builders voorstelt voor welke fase in hun REAN-model.

Hiërarchie van effecten of gelijkwaardige effecten
In het Domino-model worden effecten voorgesteld als logisch opeenvolgende stappen. Dit is een voorbeeld van een lineair model. In zo’n model wordt ervan uitgegaan dat er een hiërarchie van effecten is; het begint bij kennis, daarna komt houding en tenslotte het hoogst haalbare: gedrag. Gedragsverandering is het uiteindelijke doel. Het domino-model is een Response Hierachy Model, meer hierover lees je verderop.
Zie ook: DAGMAR-model – MarketingPortaal.nl
Kritiekpunten
In veel situaties vinden de effecten in een andere volgorde plaats, bijvoorbeeld bij impulsaankopen aan de kassa: je hebt de snoep al in je karretje gelegd en daarna pas je je houding aan om cognitieve dissonantie te voorkomen. En bij apparatuur probeer (Gedrag) je eerst uit hoe het werkt en daarna zoek je pas naar informatie (Kennis). Deze volgordes kunnen weer anders zijn in andere culturen. Nederlanders zijn bijvoorbeeld geneigd om meteen iets uit te proberen en te leren van de ervaring, terwijl Japanners meer risico-mijdend zijn en zich eerst goed voorbereiden.)
Het tricomponent attitude model maakt duidelijk dat de volgorde van effecten niet altijd zo lineair is als dat het domino-model suggereert.
Het gaat bij Gedrag om ‘voorgenomen gedrag‘, want daadwerkelijk gedrag is afhankelijk van veel meer dan alleen communicatie. Om het werkelijke gedrag van mensen te beïnvloeden kun je hen bijvoorbeeld belonen en straffen, ‘prijs’ is hierbij bijvoorbeeld een belangrijke prikkel.
In feite gaat het kennis – houding – gedrag model alleen op als de ontvanger een hoge betrokkenheid heeft bij het onderwerp en / of als het gaat om rationeel handelen. (Meer over ‘Emoties cruciaal’ lees je verderop.) Ook houdt dit model geen rekening met omgevingsfactoren.

Als de ontvanger een lage betrokkenheid heeft bij het onderwerp (en de ontvanger minder nadenkt, dus minder rationeel handelt), dan worden houding en emotie belangrijker. In die situaties is het realistischer om ervan uit te gaan dat Kennis & Houding samen het Gedrag beïnvloeden. (Bij lage betrokkenheid kan het Elaboration Likelihood Model (ELM) van pas komen.)
Maar ook als de ontvanger een hoge betrokkenheid heeft, komt het voor dat hij/ zij weinig kennis heeft van het onderwerp, maar wel een sterke houding en mening erover; dit kan zijn/ haar gedrag bepalen. Ook dan kunnen Kennis & Houding samen het Gedrag beïnvloeden.
Lees ook: Kanttekeningen bij Kennis-Houding-Gedrag – klik door naar Peter ’t Lam
Past bij Tactisch en Operationeel, niet bij Strategisch Niveau
Het domino model van communicatie effecten past bij communicatie op Tactisch Niveau en Operationeel Niveau, aangezien het gaat over de effecten binnen een beperkte periode: kort na de campagne (Tactisch Niveau) of kort na de confrontatie met een communicatiemiddel (Operationeel Niveau).
Dit model past echter niet zo goed bij communicatie op Strategisch Niveau, aangezien het dan gaat over bijvoorbeeld: Merk, Identiteit, Imago. Bedenk je dat communicatie niet alleen maar hoeft te gaan over het beïnvloeden van kennis / houding/ voorgenomen gedrag, maar ook over het creëren van een gemeenschappelijke beleving, wij-gevoel, saamhorigheid.
Effect: Loyaliteit, langdurige relaties
Een effect van communicatie op de lange termijn is loyaliteit: trouw aan het merk of het bedrijf. Dit is een houding-effect, want trouwe mensen voelen een emotionele relatie met het merk of bedrijf. (Trouw is ook te koop, door mensen bijvoorbeeld kortingen en andere voordelen te geven. Vaak gebeurt dit met een loyalty-kaart, of klantenkaart.)
Emoties cruciaal
In werkelijkheid zijn emoties veel belangrijker dan uit het domino model blijkt. Als we inzoomen op de ‘houding-dominosteen’ dan komen we bij het tricomponent attitude model – attitude is het Engelse woord voor houding. Het tricomponent attitude model kijkt naar de mens (ontvanger, consument) als individu, terwijl het domino model probeert te voorspellen welke effecten een boodschap zal hebben op een groep mensen. De houding wordt sterk beïnvloed door emoties, waarden etc. en deze kunnen ervoor zorgen dat de houding dominosteen niet tegen de gedragsdominosteen valt. Het domino model van communicatie effecten gaat uit van een rationeel denkende mens, een mens bij wie vooral kennis belangrijk is in een beslissingsproces. Dit gaat eigenlijk alleen op bij beslissingen waarbij het individu een hoge betrokkenheid heeft.
Relatie met Naamsbekendheid en Image
Uit het domino-model kun je concluderen dat relatief veel mensen een bepaald merk (her)kennen, maar veel minder mensen een positieve houding hebben t.o.v. dit merk, en nog minder mensen zijn van plan om iets van dit merk te kopen.
Je kunt dit verbeteren voor de opdrachtgever door in je advies aan te geven hoe hij kan zorgen voor meer naamsbekendheid of merkbekendheid (kennis) en welke concrete associaties bij het merk de ontvanger zou moeten hebben. Deze associaties zou de ontvanger moeten verbinden (onbewust) aan zijn eigen waarden en drijfveren, zodat hij een positieve houding ontwikkelt t.o.v. dit merk. Je kunt onderzoek hiernaar doen met bijvoorbeeld het Image Meetmodel van Vos.
Bij deze associaties gaat het om een image, aangezien een image gezien kan worden als een associatienetwerk.
Response Hierarchy Models
Philip Kotler geeft in zijn boek ‘Marketing Management‘ een overzicht van modellen waarmee de hiërarchie van reacties op een actie worden gegeven, ofwel stimulus – respons-modellen. Dit zijn lineaire modellen. Deze modellen worden uitgelegd op: https://studiousguy.com/response-hierarchy-models/

Lees ook:
- AIDA-model
- Bitser-methode / Bitsing-methode
- Communicatiestrategie: kennis – houding – gedrag – socialmarketingtips
- DAGMAR-model – MarketingPortaal.nl
- Doelstellingen van communicatie – communicatieplan.info
- Drie componenten houding model: kennis, houding en gedrag beïnvloeden elkaar niet altijd zo lineair als het domino-model en AIDA-model voorstellen.
- Onderzoek & Advies over kennis en houding t.o.v. merk
- Over effecten en leren
- Touchpoints: persuasief ontwerpen voor duurzaam en gezond gedrag
- Trap van Quirke
- Wortel en stok
[…] van het Corporate Image, en het Corporate Image zorgt er in belangrijke mate voor of een doelgroep positief staat ten opzichte van een boodschap, een product, merk of organisatie. (Dit kun je verklaren met de […]
[…] het waarschijnlijk effectief is in het realiseren van een van de communicatie-effecten: kennis / houding / gedrag, bij de betreffende doelgroep. (Dit gaat over de middellange termijn: tactisch […]
[…] het hoofd van de leden van de doelgroep. Dit betekent dat MarCom zich richt op het veranderen van kennis, houding en/ of voorgenomen gedrag. Marketing gaat over het beïnvloeden van het werkelijke gedrag. Werkelijk gedrag hangt af van heel […]
[…] Dominomodel van communicatie-effecten […]
[…] (campagne: beïnvloeden van kennis, houding, gedrag […]
[…] Dominomodel van communicatie effecten […]
[…] communicatie als managementinstrument mag je drie effecten verwachten: verandering in kennis, houding, voorgenomen gedrag. Bij communicatie gaat het dus om veranderingen in het brein van de ontvanger. (Vandaar dat image […]
[…] die jij en je opdrachtgever mogen verwachten zijn verandering in kennis, houding, voorgenomen gedrag. Die verandering kun je meten met een enquête of interviews. In ieder geval moet je ook […]
[…] communicatie-effecten wilde men […]
[…] op bekendheid, awareness, niet in de eerste plaats op verkoop of conversie. (Dus KPI’s moeten geformuleerd […]
[…] Kennis, Houding, Voorgenomen Gedrag […]
[…] welke effecten bereikt […]
[…] ‘effecten’ worden meestal kennis, houding en voorgenomen gedrag verstaan, maar effecten kunnen ook zijn dat mensen meer een wij-gevoel gaan ervaren, zich meer […]
[…] treden de effecten op uit het dominomodel van communicatie-effecten: de boodschap leidt ertoe dat een aantal ontvangers hun kennis over het onderwerp aanpassen. […]
[…] Het Gewenste Image is dus het image dat jij wenst, om het organisatieprobleem te helpen oplossen. Een organisatieprobleem is bijvoorbeeld dat de organisatie te weinig winst maakt, of te weinig bezoekers trekt, of niet de goede medewerkers aantrekt, etc. Organisatieproblemen kun je helpen oplossen door het voorgenomen gedrag te beïnvloeden van de doelgroep en dat doe je door hun houding te beïnvloeden. […]
[…] communicatie-effecten wilde men […]
[…] Het Gewenste Image is dus het image dat jij wenst, om het organisatieprobleem te helpen oplossen. Een organisatieprobleem is bijvoorbeeld dat de organisatie te weinig winst maakt, of te weinig bezoekers trekt, of niet de goede medewerkers aantrekt, etc. Organisatieproblemen kun je helpen oplossen door het voorgenomen gedrag te beïnvloeden van de doelgroep en dat doe je door hun houding te beïnvloeden. […]
[…] Gericht zijn op communicatie-effect: kennis, of houding, of gedrag. […]
[…] om later te kunnen bedenken met welke boodschap je het best de ontvanger kan raken, zodat zijn houding en gedrag beïnvloed […]
[…] aansprekend is voor de doelgroep, en waarvan je verwacht dat die zal leiden tot de gewenste effecten. Wees je er wel van bewust dat de boodschap die je zendt níet per se de boodschap is die de lezer […]
[…] communicatie-effect (= kennis, houding, voorgenomen gedrag) bereik je niet alleen door een goede boodschap te bedenken, […]
[…] dit de kennis die mensen hebben over je product, merk of bedrijf – de eerste stap in het dominomodel, of in AIDA – maar negatieve publiciteit kan wel degelijk leiden tot reputatieschade en het […]
[…] op bekendheid, awareness, niet in de eerste plaats op verkoop of conversie. (Dus KPI’s moeten geformuleerd […]
[…] kopen (prospects en suspects). Marketingcommunicatiedoelgroepen bestaan uit mensen bij wie je kennis, houding of voorgenomen gedrag wilt beïnvloeden. Dit kunnen de mensen uit de marketingdoelgroep zijn, maar ook de mensen die hen […]
[…] je doel te bereiken, je wilt namelijk zoveel mogelijk effect tegen zo min mogelijk kosten. De effecten die je kunt bereiken met communicatie worden doorgaans uitgedrukt in verandering van kennis, en / of houding, en / of gedrag. Aangezien […]
[…] is het in contact treden met de handel en/of consumenten om hun kennis, attitude en gedrag te beïnvloeden in een voor het marketingbeleid gunstige richting. (Floor & Van Raaij 2010, […]
[…] Dominomodel van communicatie effecten geeft een lineaire voorstelling van zaken: gedrag verandert pas ná houding en houding verandert […]
[…] houding en voorgenomen gedrag (domino model) bevinden zich in het brein van de doelgroep, daarom is een communicatiedoelstelling gericht op een […]
[…] Dominomodel van communicatie effecten […]
[…] communicatie-effect (= kennis, houding, voorgenomen gedrag) bereik je niet alleen door een goede Boodschap te bedenken, […]
[…] zijn dus de bekende communicatiedoelen: kennis, houding en gedrag (zie: Domino van Communicatie effecten). Alleen gaat het niet om koopgedrag, de nadruk ligt op ‘leuk gevonden worden‘: […]
[…] CommunicatieKC. (2017, 19 mei). Domino van Communicatie Effecten. Geraadpleegd op 24 oktober 2018, van https://communicatiekc.com/2013/12/31/domino-van-communicatie-effecten/ […]