Communicatieplan

Met een ‘Communicatieplan‘ wordt meestal een ‘Campagneplan‘ bedoeld. (Lees verderop over Communicatieplannen op Organisatie, Strategisch, Tactisch, Operationeel Niveau.) Het is een plan dat je ofwel zelf uitvoert, ofwel adviseert.

Kern: Communicatiestrategie

Of je nou een advies geeft over Marketingcommunicatie, Free Publicity, Interne Communicatie, of een ander Campagneplan, de kern is altijd de communicatiestrategie. Deze is gebaseerd op het model van Lasswell. (Zie ook: Theoretische Onderbouwing.)

Hierbij gaat het over het bewust overbrengen van een boodschap. Het doel hiervan is het bereiken van een effect (weergegeven in de Doelstelling ). Daarom bestaat de kern van het Communicatieplan uit de volgende onderdelen:

Onderdeel Communicatieplan
Voorbeeld van bijbehorende (deel)vraag die je in je advies beantwoordt
DoelgroepWat zijn belangrijke kenmerken van de communicatiedoelgroepen en segmenten?
DoelstellingWelk effect willen we bereiken met de campagne, bij welke doelgroepen / segmenten?
BoodschapWelke boodschap zal leiden tot het gewenste effect (meestal: de doelgroep motiveren tot gewenst gedrag)?
MiddelenmixWelke media / middelen / evenementen kun je het best inzetten – op het juiste moment op de juiste touchpoints binnen de customer journey – om de boodschap bij de juiste doelgroep te krijgen?
AfzenderWelke persoon / welk merk kan het best worden gebruikt als afzender?

De volgorde waarin je deze (deel)vragen beantwoordt staat niet vast. Het maken van een communicatieplan is namelijk een creatief en iteratief proces. Voor het beantwoorden van deze vragen doe je onderzoek, een groot deel daarvan zal bestaan uit interviews en enquêtes met de doelgroep. Sluit je advies af met een Implementatieplan.

Onderzoek

Identiteit & Imago

Je begint je Onderzoek & Advies project meestal met het in kaart brengen van de Identiteit. De identiteit is belangrijk want deze beïnvloedt het imago en het imago beïnvloedt wat de ontvanger weet / gelooft over het merk. Bovendien beïnvloedt het imago de houding die de ontvanger heeft ten opzichte van de afzender en zijn boodschap.

Als het Imago negatief is, dan zal de houding ten opzichte van het merk negatief zijn. Dit is niet bevorderlijk voor het gedrag dat nodig is om het organisatieprobleem te verminderen. Zo is er dus een verschil tussen het Bestaande Imago (Ist Image) en het Gewenste Imago (Soll Image). Vandaar dat het dan nuttig is om een GAP-analyse te maken.

Voorbeeld van bijbehorende vraag die je in je advies beantwoordt
ImagoWelk imago zal leiden tot de gewenste kennis en houding?
IdentiteitWelke identiteit zal leiden tot het gewenste imago?

Onderzoek & Advies n.a.v. Identiteit & Imago

Naar aanleiding van je onderzoek naar Identiteit & Imago kun je advies geven. Hieronder lees je welke (deel)vragen je kunt beantwoorden en wat je voor advies kunt geven op basis van de gevonden informatie.

Als de ontvanger de afzender niet kent (dus geen imago heeft), dan zal hij weinig aandacht schenken aan zijn boodschap. Als hij een negatief imago heeft, dan zal hij de boodschap niet makkelijk accepteren.

De oplossing kan dan zijn om een andere identiteit te koppelen aan je campagne. Die andere identiteit kan een ander merk zijn dat de opdrachtgever in huis heeft – of dat hij kan ontwikkelen. Die andere identiteit kan ook een influential zijn, een celebrity of iemand uit de kring van kennissen en familie van de doelgroep. Onderzoek daarom:

Theoretische onderbouwing:

TIPS:

Communicatieplan op Organisatie, Strategisch, Tactisch Operationeel Niveau

Lees verder op Communicatie KC:

— Andere plannen —

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.