Met een ‘Communicatieplan‘ wordt meestal een ‘Campagneplan‘ bedoeld. (Lees verderop over Communicatieplannen op Organisatie, Strategisch, Tactisch, Operationeel Niveau.) Het is een plan dat je ofwel zelf uitvoert, ofwel adviseert.
Kern: Communicatiestrategie
Of je nou een advies geeft over Marketingcommunicatie, Free Publicity, Interne Communicatie, of een ander Campagneplan, de kern is altijd de communicatiestrategie. Deze is gebaseerd op het model van Lasswell. (Zie ook: Theoretische Onderbouwing.)
Hierbij gaat het over het bewust overbrengen van een boodschap. Het doel hiervan is het bereiken van een effect (weergegeven in de Doelstelling ). Daarom bestaat de kern van het Communicatieplan uit de volgende onderdelen:
Onderdeel Communicatieplan | Voorbeeld van bijbehorende (deel)vraag die je in je advies beantwoordt |
Doelgroep | Wat zijn belangrijke kenmerken van de communicatiedoelgroepen en segmenten? |
Doelstelling | Welk effect willen we bereiken met de campagne, bij welke doelgroepen / segmenten? |
Boodschap | Welke boodschap zal leiden tot het gewenste effect (meestal: de doelgroep motiveren tot gewenst gedrag)? |
Middelenmix | Welke media / middelen / evenementen kun je het best inzetten – op het juiste moment op de juiste touchpoints binnen de customer journey – om de boodschap bij de juiste doelgroep te krijgen? |
Afzender | Welke persoon / welk merk kan het best worden gebruikt als afzender? |
De volgorde waarin je deze (deel)vragen beantwoordt staat niet vast. Het maken van een communicatieplan is namelijk een creatief en iteratief proces. Voor het beantwoorden van deze vragen doe je onderzoek, een groot deel daarvan zal bestaan uit interviews en enquêtes met de doelgroep. Sluit je advies af met een Implementatieplan.
Onderzoek
- Begin makkelijk en goed aan je onderzoek met: Enquêtevragen voorbereiden.
- Doe eerst onderzoek naar Effectieve Business Communicatie.
Identiteit & Imago
Je begint je Onderzoek & Advies project meestal met het in kaart brengen van de Identiteit. De identiteit is belangrijk want deze beïnvloedt het imago en het imago beïnvloedt wat de ontvanger weet / gelooft over het merk. Bovendien beïnvloedt het imago de houding die de ontvanger heeft ten opzichte van de afzender en zijn boodschap.
Als het Imago negatief is, dan zal de houding ten opzichte van het merk negatief zijn. Dit is niet bevorderlijk voor het gedrag dat nodig is om het organisatieprobleem te verminderen. Zo is er dus een verschil tussen het Bestaande Imago (Ist Image) en het Gewenste Imago (Soll Image). Vandaar dat het dan nuttig is om een GAP-analyse te maken.
Voorbeeld van bijbehorende vraag die je in je advies beantwoordt | |
Imago | Welk imago zal leiden tot de gewenste kennis en houding? |
Identiteit | Welke identiteit zal leiden tot het gewenste imago? |
Onderzoek & Advies n.a.v. Identiteit & Imago
Naar aanleiding van je onderzoek naar Identiteit & Imago kun je advies geven. Hieronder lees je welke (deel)vragen je kunt beantwoorden en wat je voor advies kunt geven op basis van de gevonden informatie.
Als de ontvanger de afzender niet kent (dus geen imago heeft), dan zal hij weinig aandacht schenken aan zijn boodschap. Als hij een negatief imago heeft, dan zal hij de boodschap niet makkelijk accepteren.
De oplossing kan dan zijn om een andere identiteit te koppelen aan je campagne. Die andere identiteit kan een ander merk zijn dat de opdrachtgever in huis heeft – of dat hij kan ontwikkelen. Die andere identiteit kan ook een influential zijn, een celebrity of iemand uit de kring van kennissen en familie van de doelgroep. Onderzoek daarom:
- Identiteitsstructuur, merkstructuur, merkstrategie van de opdrachtgever (over Branded/ Endorsed/ Monolitische Identiteit): Welk merk kan het best worden ingezet als afzender?
- Met welke andere merken werkt de opdrachtgever samen? Welke hiervan kunnen in de campagne worden ingezet?
- Welke influentials, celebrities, kennissen, familieleden, etc. spelen belangrijke rollen in het beslissingsproces van de doelgroep? Welke hiervan kunnen in de campagne worden ingezet?
Theoretische onderbouwing:

TIPS:
- Enquêtevragen voorbereiden
- Quickscan Branding & Communicatie
- Vragen die helpen bij je Probleemanalyse
Communicatieplan op Organisatie, Strategisch, Tactisch Operationeel Niveau
- Organisatie Communicatie Niveau: Communicatiebeleid
- Strategisch Communicatie Niveau: Strategisch Communicatieplan: 7 Stappenplan
- Tactisch Communicatie Niveau: Tactisch Communicatieplan: Campagneplan
- Operationeel Communicatie Niveau: Implementatieplan