Relatie Organisatie-, Marketing- en Communicatiebeleid

Verhouding Organisatie , Marketing, Communicatie.

Bij Communicatiebeleid gaat het over het niveau van Organisatiecommunicatie.

Lees hierna:

  • Volgens Michels
  • Ideaal
  • In de praktijk
  • Public Relations & Marketing PR
  • Lees ook

Volgens Michels

Volgens Michels en volgens Vos moeten Marketing en Communicatie op gelijk niveau staan en samen op hun eigen manier bijdragen aan het realiseren van Organisatiebeleid. In essentie gaat het om:

  • Organisatiebeleid: Continuïteit, voortbestaan.
  • Marketingbeleid: Transactionele relatie; goederen en diensten ruilen tegen geld.
  • Communicatiebeleid: Emotionele relatie; mensen voelen zich verbonden (met elkaar, een groep, organisatie, merk).

Ideaal

Het zou ideaal zijn als Organisatiebeleid, Marketingbeleid en Communicatiebeleid als gelijkwaardig worden gezien en als managers dit beleid als één geheel ontwikkelen. Dan onderhoudt het bedrijf of organisatie Transactionele relaties én Emotionele relaties met interne en externe doelgroepen. Mensen kopen dan producten (goederen / diensten) én worden fan en ambassadeur.

In de praktijk

In de praktijk ziet men communicatie echter vaak als ondergeschikt aan marketing. Communicatie wordt dan gezien als een instrument om marketingdoelen te bereiken. Communicatie is dan de ‘p’ van promotie uit de Marketing Mix. Deze vorm van communicatie heet marketingcommunicatie. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld Interne Communicatie, Arbeidsmarktcommunicatie, Corporate Communication, Public Relations en Branding.

Communicatie wordt in de praktijk daarom vaak niet optimaal benut voor het onderhouden van relaties met doelgroepen buiten consumenten. In de loop van de jaren heeft het vak van communicatie zich namelijk ontwikkeld van het inzetten van media en het zenden van boodschappen naar het onderhouden van relaties.

Nu lijkt communicatie terug te gaan naar het inzetten van media en het zenden van boodschappen. Waarschijnlijk door het toenemende belang van online media. Het onderhouden van emotionele relaties wordt nu vooral gebruikt om transactionele relaties te vergemakkelijken.

Interactieladder

Interactie gaat nu vooral over interactieve media, niet over interactie op beleidsniveau, waarbij burgers, consumenten, medewerkers inspraak hebben op het ontstaan van beleid. Bedrijven zitten dus vaak niet bovenaan de interactieladder. Dat is jammer, want dat zou de emotionele relatie met het bedrijf kunnen versterken: mensen zouden het bedrijf / merk meer relevant kunnen gaan vinden.

Public Relations & Marketing PR

Public relations is bevordering van wederzijds begrip tussen organisatie en haar publieksgroepenAnne van der Meiden 

In Anne van der Meiden’s visie uit ongeveer 1975 is Public Relations (PR) een vak op strategisch niveau. PR-mensen moeten dan staffunctionarissen zijn die de directie bijsturen en relaties onderhouden met de pers, de financiële wereld, Human Resource, etc. Later werd deze staffunctie overgenomen door Corporate Communication: het bevorderen van balans tussen Corporate Identity en Corporate Image.

Nu wordt PR vaak gereduceerd tot Marketing PR: het inzetten van PR-technieken om Marketingdoelen te bereiken. Marketing PR richt zich dus op consumenten, terwijl PR zich ook op alle andere interne en externe doelgroepen richt.

Lees ook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.