Geïntegreerde Communicatie

Vos & Schoemaker (2011) Geïntegreerde Communicatie. Boom Lemma. Den Haag
Vos & Schoemaker (2011) Geïntegreerde Communicatie. Boom Lemma. Den Haag
Relatie marketing en communicatie (Vos 2011, p136)

Integratie: al eerder in de marketing en marketingcommunicatie

Geïntegreerde marketing werd al eerder bepleit en betekent dat een marktgerichte werkwijze wordt gedragen binnen de héle organisatie (Vos 2011, p23). (Sommige bedrijven hebben daarom geen aparte marketing-afdeling, marketing zit in het DNA van het hele bedrijf.)

Marketingcommunicatie is een belangrijk instrument binnen de marketing, en ook dáár streeft men al langer naar integratie. ‘Geïntegreerde marketingcommunicatie is een gecombineerde planning en toepassing van diverse marketingcommunicatiemiddelen.’ (Vos 2011, p23)

Van transactie naar relatie, en van inside-out naar outside in

Het streven naar integratie in marketing en marketingcommunicatie is ingegeven door een verschuiving van transactiegericht naar relatiegericht denken. Dit betekent dat de relatie met de klant meer voorop wordt gesteld. (Vos 2011, p23)

Als de klant en de relatie met de klant voorop wordt gesteld, dan is het nodig om te denken vanuit het perspectief van die klant. Marketeers moeten dus proberen om in de schoenen van de klant te gaan staan. Dit is best moeilijk, want marketeers en managers denken ‘van nature’ vanuit hun bedrijf, ze zijn immers bezig met geld verdienen voor hun bedrijf. Ze werken dan ook aan het behalen van doelstellingen die moeten bijdragen aan de winstgevendheid van hun bedrijf. Dit zijn doelstellingen zoals: ‘in het komende kwartaal moet de omzet met 4% groeien t.o.v. een jaar geleden’. Om zo’n doel te behalen moeten er transacties plaatsvinden: goederen moeten worden geruild voor geld.

Denken vanuit wat het bedrijf wil, noemen we inside-out denken. Hier tegenover staat outside-in denken: uitgaan van wat de klant wil. De klant is niet geïnteresseerd in de omzetgroei, maar wel bijvoorbeeld in een goed product voor weinig geld. (Het is een kunst om te achterhalen wat de klant ‘goed’ vindt!)

Een bedrijf dat er in slaagt om de klant keer op keer tevreden te stellen – of zelfs gelukkig te maken – krijgt trouwe klanten, klanten die zich gedragen als ambassadeur of fan van het bedrijf – omdat ze ervan houden. Zo’n bedrijf bouwt aan een relatie met de klant en dit geeft zekerheid van omzet in een tijd waarin het aanbod uit de hele wereld komt en klanten makkelijk worden verleid door een concurrent.

Holistische benadering

De concurrentie komt uit de hele wereld en de hele wereld komt steeds dichter bij – door o.a. massamedia, internet en goedkoop transport. De markt wordt steeds dynamischer en de hele maatschappij wordt dynamischer. Bedrijven proberen om grip te houden op hun omgeving en moeten daarom samenwerken, relaties aangaan met verschillende groepen. Naast klanten zijn dit bijvoorbeeld toeleveranciers en afzetkanalen, maar ook overheden en andere bedrijven.

Bedrijven moeten zich daarom niet meer alleen richten op doelgroepen, maar moeten relaties aangaan met diverse stakeholders. Dit vergt een holistische benadering. Ook dit is moeilijk voor marketeers en managers, want zij zijn meestal juist doelgericht. Doelgericht denken en holistisch denken zijn elkaars tegenpolen en doen een beroep op heel andere hersenactiviteiten.

Lees ook:

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.