Relatie Marketing & Communicatie

Traditioneel is er een verschil tussen marketing en communicatie, hoewel ze zich allebei bezighouden met het onderhouden van relaties tussen de organisatie en haar stakeholders (en doelgroepen). Bij marketing ligt de nadruk op consumenten, terwijl het bij communicatie in principe gaat over het onderhouden van relaties met álle stakeholders.

De kern van het verschil

Met communicatie richt je je op het brein van de doelgroep. Communicatie houdt zich namelijk bezig met het beïnvloeden van kennis, houding en voorgenomen gedrag van de communicatiedoelgroepen. Dit doe je door boodschappen te zenden naar deze doelgroepen. Om houding en gedrag te beïnvloeden moeten de boodschappen de ontvangers emotioneel raken. Op de langere termijn kan het effect zijn dat de ontvangers zich betrokken voelen bij elkaar, bij hun organisatie of merk.

Marketing daarentegen richt zich op het daadwerkelijke gedrag van de doelgroep. Voor het beïnvloeden van daadwerkelijk gedrag is het vaak niet genoeg om boodschappen te zenden, daarvoor heb je ook belonen en straffen nodig. In de marketing gebruiken we dan ook de marketing-mix, zodat de doelgroep beloond kan worden voor gewenst gedrag; dit gebeurt door aanpassingen in bijvoorbeeld de prijs, het aanbod, het gemak van de verkrijgbaarheid, leuk personeel, etc.

Positie ten opzichte van elkaar

Vanuit marketing wordt meestal naar communicatie gekeken als een instrument om marketingdoelen te realiseren. Dan kun je echter beter spreken van marketingcommunicatie (MarCom), ofwel de ‘P’ van ‘promotie’ uit de marketingmix. In deze visie wordt communicatie pas betrokken bij de uitvoering (implementatie) van het beleid. Echter, marketing en communicatie staan op hetzelfde niveau van beleid, zoals Vos duidelijk maakt in onderstaande figuur.

Relatie marketing en communicatie (Vos 2011, p136)

Relatie marketing en communicatie (Vos 2011, p136)

Michels ziet ongeveer dezelfde relatie tussen organisatiedoelstellingen, marketingdoelstellingen en communicatiedoelstellingen, maar hij geeft ze eenvoudiger weer. Zoals het plaatje hieronder.

Organisatie Marketing Communicatie doelen

Relatie tussen doelstellingen (Michels 2016).

De begrippen slim gebruiken

Traditioneel zijn sommige mensen ‘allergisch’ voor de term marketing en dan is het handiger om over communicatie te spreken. Aan de andere kant kunnen bureaus soms hogere tarieven rekenen als ze hun activiteiten marketing noemen in plaats van communicatie.

In ons tijdperk van internet en interactie vervaagt het verschil tussen de begrippen marketing en communicatie. Professional kiezen daarom het begrip dat in een bepaalde situatie het beste past. Of ze noemen zich deskundig in Marketing & Communicatie.

Lees verder op Communicatie KC

Advertenties

7 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.