KPI: Key Performance Indicator

KPI’s zijn concrete meetpunten in de loop van een proces waarmee je een doel wilt bereiken. Door de scores op de KPI’s te meten kun je zien of je project op de juiste koers ligt, of dat er iets bijgestuurd moet worden. KPI’s gebruik je dus tijdens je campagne, om de campagne bij te sturen.

KPI’s passen in de PDCA-cyclus. Het is belangrijk dat je KPI’s SMART formuleert.

“Key performance indicators (Nederlands: kritieke prestatie-indicatoren) zijn variabelen om de prestaties van een bedrijf, merk of product te analyseren. KPI’s worden gebruikt om het succes van een organisatie in het algemeen te meten, of het succes van een bepaalde actie of campagne. Deze eenheden maken de mate van succes en de voortgang van het nastreven van langetermijndoelen inzichtelijk.” (http://www.marketingtermen.nl/begrip/key-performance-indicator )

KPI dashboard

KPI’s zijn nuttig om het proces bij te sturen. Daarbij is het handig om de prestaties van de KPI’s zichtbaar te maken. Je krijgt dan een dashboard. Dit kan op het niveau van communicatie of marketing, maar ook op het niveau van de organisatie.

Lees meer over KPI-dashboard

KPI’s in communicatie

In de communicatie kun je voor KPI’s denken aan prestaties in de paid, owned en earned media. KPI’s zijn bijvoorbeeld:

  • meer bezoekers op de eigen site, of een specifieke pagina of onderdeel op de site
  • een gewenste PR-waarde
  • een gewenste hoeveelheid likes op social media, gewenst aantal berichten of gedeelde berichten op social media
  • etc.

Dit zijn meetbare indicatoren voor tijdens het proces. Maar aan het eind van de campagne gaat het in de communicatie om effecten wat betreft kennis, houding en voorgenomen gedrag bij de doelgroep. Deze meet je door middel van interviews en enquêtes. Het beste is om dit te meten vóór dat je aan je actie of campagne begint (0-meting) en daarna. Door de waarden vóór en na te vergelijken kun je het effect  van je actie of campagne meten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.