PR waarde meten

Accountability wordt steeds belangrijker en dat zie je ook in de PR. PR is gericht op het onderhouden van duurzame relaties met stakeholders en het in stand houden van een gunstige reputatie, maar deze zaken zijn moeilijk te meten. Wat wél te meten is, dat is de direct zichtbare aanwezigheid in de media. Bij gebrek aan beter wordt daarom vaak het volgende gemeten om de “PR waarde” in kaart te brengen:

PR-waarde = Q x P

Q : oppervlakte / tijd in een medium

P : advertentieprijs per oppervlakte / tijd in dit medium

Natuurlijk geeft dit slechts een heel ruwe indicatie van wat een PR-campagne heeft opgebracht, want het geeft weer wat je anders had moeten investeren in reclame, om dezelfde media-aandacht te genereren. Maar, zoals de ene reclame-campagne effectiever is dan de andere, zo is ook de impact van een PR-campagne moeilijk te vergelijken met de impact van een reclame-campagne.

Het is beter om de PR waarde te meten door PR doelstellingen te formuleren en regelmatig te meten of deze doelstellingen zijn behaald. Dit kan door onderzoek te doen, of door KPI’s te kiezen en deze regelmatig te meten.

Je kan de volgende effecten meten van een PR campagne (het gaat dan over doelstellingen op tactisch niveau en die moet je  SMART formuleren):

  • media-aandacht voor het onderwerp (merk) uit de PR campagne
  • toegenomen gewenste kennis over het onderwerp (merk) uit de PR campagne (bijvoorbeeld: is de naamsbekendheid toegenomen, weet men nu waarvoor het merk staat, etc.)
  • veranderde gewenste houding t.o.v. het onderwerp (merk) uit de PR campagne
  • veranderde gewenste gedrag t.o.v. het onderwerp (merk) uit de PR campagne (bijvoorbeeld: meer likes, meer bezoek op de site, etc.)

Het meten van het PR beleid is moeilijker, aangezien er niet een duidelijk beginmoment en eindmoment aan zit, zoals bij een campagne. Bij PR beleid gaat het over doelstellingen op strategisch niveau zoals:

  • Reputatie / Image dat positiever wordt in de loop van de tijd.
  • Relaties met stakeholders die langer duren.

Zie ook:

Tarieven voor media-ruimte kun je bijvoorbeeld vinden op:

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.