Ethiek

communication angel-vs-devil
source: http://pixbim.com

Ethiek is de leer van wat goed en slecht is. Vandaar dat het veel met normen en waarden te maken heeft, wat men in de ene (sub)cultuur goed en ethisch verantwoord vindt, dat kan men in een andere (sub)cultuur slecht vinden.

Zo kan er verschil zijn tussen “professioneel goed” en ” ethisch goed”.

 

Goede” communicatie

  • draagt bij aan effectieve marketing en communicatie
  • … maar…
  • effectief hoeft niet per se ethisch acceptabel te zijn.” (Fill 2009 p100)

Coca-Cola is bijvoorbeeld behoorlijk effectief in haar communicatie en marketing. Daardoor zorgt ze goed voor haar werknemers en de families die van hen afhankelijk zijn. Ook zorgt ze zo goed voor haar aandeelhouders, die een goed rendement op hun investeringen krijgen. Aan de andere kant kun je beargumenteren dat het niet helemaal ethisch is, want consumenten worden dik en krijgen zelfs suikerziekte. Cynisch gezegd, worden werknemers, managers en aandeelhouders rijk door de gezondheid van andere mensen aan te tasten; in extreme gevallen gaan ze zelfs over lijken.

In de subcultuur van communicatieprofessionals  “beklemtoont men vakmatige normen door stelselmatige, effectieve en efficiënte communicatie na te streven. Soms zegt men wederzijds begrip te willen realiseren of harmonie met de omgeving.” (Vos ’02 p19)

“De communicatie voor een organisatie kan ethisch gezien positief of negatief worden ingevuld. (…) positief: als principe evenwicht nastreven met de omgeving. Een negatieve invulling kan zijn: een instrumentele invulling waarbij het eigenbelang overheerst en men uit opportunisme slechts minimaal inhoud wil geven aan maatschappelijke verantwoordelijkheden.” (Vos ’02 p19)

Bij ethiek is het dus belangrijk hoe de organisatie omgaat met haar omgeving en welke rol communicatie hierin speelt: is het de rol van communicatie om als een spreekbuis te zenden wat het management wil zeggen en is communicatie dus een instrument om de wil van het management op te leggen aan haar omgeving? Of is het de ambitie van de communicatiedeskundige om interactie met de omgeving in stand te houden en er ook voor openstaan om de organisatie aan te passen aan wat stakeholders willen?

Zie ook:

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.