Tactisch Niveau

Tactisch niveau gaat over de middellange termijn en zit in tussen het operationele niveau (korte termijn) en het strategische niveau (lange termijn).

In de communicatie gaat het op tactisch niveau  over een campagne: een mix van middelen en activiteiten die worden ingezet om op een vooraf vastgesteld moment een vooraf vastgesteld effect te behalen.

Overigens wordt in veel boeken wél gesproken over strategisch niveau, maar níet over operationeel of tactisch niveau. Vaak wordt er geen onderscheid gemaakt tussen tactisch en operationeel niveau. Zo gaat tactiek volgens Smith over de zichtbare elementen van een strategisch plan (Smith 2005, p157).

Marketing: nauwelijks tactisch niveau

In de marketing vaak geen groot onderscheid gemaakt tussen operationeel niveau en tactisch niveau. Volgens het strategisch planningsproces van Kotler bijvoorbeeld, wordt het strategisch plan direct vertaald in een operationeel plan – zonder een tactisch plan ertussen (Kotler 2013, p51). Door Alsem wordt tactiek heel kort genoemd en dan nog in één adem met activiteiten (Alsem 2013, p19). In het boek Nima Marketing Kernstof wordt uitgelegd dat businessplannen meestal gemengd strategisch/ operationeel van aard zijn, en dat operationele plannen een instrumenteel karakter hebben (Smal, 2012, p154).

Communicatie op Tactisch Niveau gaat o.a. over:

Creativiteit wordt op dit niveau vooral ingezet voor:

Zie ook:

12 gedachten over “Tactisch Niveau”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Communicatie Kenniscentrum

%d bloggers liken dit: