Wat is Marketingcommunicatie (MarCom)?

Marketingcommunicatie is het in contact treden met de handel en/of consumenten om hun kennis, attitude en gedrag te beïnvloeden in een voor het marketingbeleid gunstige richting. (Floor & Van Raaij 2010, p47)

Het onderwerp van marketingcommunicatie (MarCom) is een product, dienst of merk of een combinatie hiervan.

Marketingcommunicatie is reclame in allerbreedste zin:

  • online & offline
  • voor profit & non-profit
  • media & evenementen
  • middelen & merken plus alles er tussenin.

Reclamebureau werd marketingcommunicatiebureau

Heel simpel gezegd is marketingcommunicatie (MarCom) ‘reclame in allerbreedste zin‘. Vroeger waren er namelijk reclamebureaus, maar dit soort bureaus is over het algemeen geëvolueerd tot marketingcommunicatiebureau.

In opdracht van de marketingafdeling zorgde een reclamebureau voor een creatieve campagne in de krant, in tijdschriften, op de radio of op tv, en vaak een combinatie van deze massamedia. Sommige bureaus hadden ook een afdeling sponsoring, want je kan ook reclame maken op de borden naast het voetbalveld, en je kan zelfs evenementen organiseren voor een merk. Een aantal reclamebureaus maakten ook de direct mailing.

Van middel naar effect

Zo hadden reclamebureaus een aantal activiteiten in huis dat breder was dan alleen reclame. Zij gingen zich dan ook marketingcommunicatiebureau noemen. Het ging namelijk niet meer om het middel – reclame – maar om het effect: meer verkopen, hogere marge, merkentrouw, etc. Om deze effecten te bereiken kunnen marketingcommunicatiebureaus nu een heel pakket aan activiteiten inzetten, waarvan reclame er slechts één is. Dit pakket noemen we: Marketingcommunicatie-instrumenten

Middelen & merken plus alles er tussenin

Bij marketingcommunicatie denken veel mensen in de eerste plaats aan middelen, zoals advertenties, posters, websites etc. Steeds vaker horen er echter ook evenementen en het creëren van belevenissen (‘experiences’) bij. We hebben het dan over het operationele niveau.

Al deze on- en offline middelen plus evenementen moeten echter samenhangend ingezet worden in een (crossmediale) campagne: zo kan met de minste investering het meeste effect worden bereikt. Campagnes horen bij het tactische niveau.

Maar, hoe goed de middelen en campagnes ook zijn, het effect kan teniet worden gedaan doordat de doelgroep de afzender niet kent, niet relevant vindt of niet sympathiek vindt. Het merk dat als afzender fungeert moet daarom sterk en positief zijn. We hebben het dan over het strategische niveau.

Lees ook

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.