Effectiviteit middelenmix inschatten

Begin met een matrix

marketing et publicité atteindre sa cible
bron: http://www.detrainingstudio.nl/training-onderhandelen.html

Maak een lijst van alle online en offline middelen & evenementen (instrumenten) die het merk zou moeten inzetten voor jouw campagne. En zet hierachter minstens vier kolommen. Geef per instrument aan:

 1. Op welke doelgroep het zich richt. (Als er meerdere doelgroepen bereikt worden, dan is het handig om per doelgroep een kolom te maken.)
 2. Of het waarschijnlijk effectief is in het realiseren van een van de communicatie-effecten: kennis / houding / gedrag, bij de betreffende doelgroep. (Dit gaat over de middellange termijn: tactisch niveau.)
 3. Of het waarschijnlijk effectief is in het binden van de doelgroep aan het merk: effectief / gemiddeld / niet effectief. (Dit gaat over de langere termijn: strategisch niveau.)
 4. Voor welke andere doelgroepen dit instrument kan worden ingezet.

Concludeer

 1. Concludeer met welk instrument het meeste effect per geïnvesteerde euro bereikt kan worden op middellange termijn (tactisch niveau). Dit instrument is dus heel efficiënt. Idem: het minst efficiënt. Voeg aan de matrix eventueel een kolom toe met bij elk instrument hoe efficiënt het is : ++ / + / 0 / – .
 2. Idem: langere termijn (strategisch niveau).
 3. Adviseer op basis van het voorgaande welke instrumenten ingezet moeten worden en hoeveel in welke bronnen geïnvesteerd moet worden.

Richting implementatie

Je kan nu eventueel nog een stap maken richting de implementatie van je plan (operationeel niveau). Geef per instrument aan:

 1. Wie de ‘eigenaar’ is: wie is verantwoordelijk voor het resultaat? (Bijvoorbeeld marketing manager, communicatiemanager, etc.)
 2. Welke professionals er allemaal betrokken zijn bij de productie: copywriter, fotograaf, webdesigner, etc.
 3. Wanneer welk instrument klaar moet zijn.
 4. Wie wanneer aan welk instrument moet beginnen.

Zie ook:

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.