Communicatie is ‘gemeenschappelijk maken’

Communicatie is ‘gemeenschappelijk maken’ vormt de top van de Piramide van Communicatiemodellen. De kern van Communicatie is ‘gemeenschappelijk maken’ is het ABX-model van Newcomb. Dit model is ontwikkeld voor de communicatie tussen twee personen, maar kun je volgens mij ook toepassen op groepen.

Informatie stroomt niet, maar vermenigvuldigt zich

De basis van communicatie is het geven van informatie: bewust of onbewust geeft iemand informatie af, dit noemen we ‘zenden’. We hebben dan te maken met ‘geslaagde communicatie‘ als iemand bewust informatie zendt en als iemand anders deze informatie precies begrijpt zoals deze bedoeld was. Dan heeft de zender de informatie én de ontvanger heeft dezelfde informatie. Informatie stroomt dus niet van zender naar ontvanger, maar vermenigvuldigt zich. Informatie plant zich voort van zender naar ontvangers. Net als een virus.

Informatie kan ‘kennis’ zijn, maar ook ‘gevoel’

Communicatie gaat dus over het delen van informatie. Deze informatie kan kennis zijn, maar ook gevoel. Na een geslaagd communicatieproces weten de zender en de ontvangers namelijk hetzelfde, maar emoties verspreiden zich óók snel onder groepen mensen. Dit verspreiden van emoties gaat meestal onbewust en het leidt tot een gevoel van gemeenschappelijkheid. Door emoties met elkaar te delen voelen mensen zich met elkaar verbonden. Het zorgt voor een ‘wij-gevoel’.

‘Wij gevoel’, interne communicatie en marketingcommunicatie

Dit ‘wij-gevoel’ is belangrijk voor interne communicatie, omdat mensen die zich verbonden voelen met elkaar meer gemotiveerd zijn, beter werken en niet zo snel zoeken naar een andere werkgever. Voor marketingcommunicatie is het ‘wij-gevoel’ ook belangrijk, omdat het gebruikt kan worden voor merkentrouw. Als mensen merkentrouw zijn, voelen ze zich betrokken bij het merk en bij andere mensen die het merk gebruiken en gaan niet zo snel op zoek naar een ander merk.

Cultuur: groep die waarden deelt

De informatie die mensen delen kan dus kennis en gevoel zijn, maar ‘gevoel’ is meer dan ‘emotie‘. Bij gevoel horen ook attitudes (houdingen) en waarden. Een emotie komt en gaat snel, een attitude blijft langer. Een waarde blijft vaak een leven lang bij iemand. Groepen mensen die waarden met elkaar delen zijn dan ook behoorlijk stabiel. Zo’n groep van mensen heet een cultuur.

Kortom

De basis van communicatie is dus het geven van informatie, maar het gevolg ervan kan zijn dat mensen kennis en gevoel met elkaar delen. Zo ontstaan groepen van mensen, ofwel ‘gemeenschappen’.

Zie ook:

6 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.