Emoties

In het dagelijkse spraakgebruik gebruiken we ‘emoties’ en ‘gevoelens’ door elkaar, toch is er verschil; daarnaast zijn er de verwante begrippen ‘attitude‘ (‘houding’) en waarde.

  • Emotie. E-motion: psychologische/fysiologische prikkel dat iemand in beweging (motion) zet.
  • Gevoel. Bij Gevoel is er ook een psychologische/fysiologische prikkel, maar niet een die je in beweging zet, omdat je je er van bewust bent, je kan het reguleren met je hersens.
    Emoties, Attitudes, Waarden vergeleken, geïnspireerd op Nederstigt).
Emoties, Attitudes, Waarden vergeleken, geïnspireerd op Nederstigt.

Achteraf rationaliseren
In het algemeen rationaliseren mensen achteraf waarom ze iets doen. De emotie is er eerst, de ratio komt later. Bijvoorbeeld: Iemand loopt door de stad naar huis en ziet een regenjas die ze zo mooi vindt dat ze hem meteen wil hebben. Ze rationaliseert dit door te bedenken dat deze veel beter is dan de twee regenjassen die ze al thuis heeft, dat het tegenwoordig veel vaker regent, en dat ze deze daarom nodig heeft.

Emoties niet tégen, maar vóór jou laten werken
Emoties zetten je in beweging, zonder dat je dat zelf in de gaten hebt. Daarom is het vaak goed om tot tien te tellen voordat je iets doet, dit zorgt ervoor dat je kunt na-denken over wat je zult gaan doen. Als je bijvoorbeeld kwaad bent over iets, dan kan het nuttig zijn om deze kwaadheid op iets of iemand te richten, zodat je je doel bereikt. Denk dan na over op wie of wat je je gaat richten en hoe.

Emoties voor het communicatieplan laten werken
Communicatiedeskundigen kunnen emoties gebruiken om mensen in beweging te zetten, owel om mensen te beïnvloeden. Door emoties op te roepen kunnen ze mensen vaak onbewust beïnvloeden, en daardoor zal de ontvanger zich niet bewust verdedigen (door bijvoorbeeld na te denken). Emoties kun je oproepen d.m.v. plaatjes, of – als je meer tijd en middelen hebt om in contact te treden met de ontvanger – d.m.v. het creëren van een sfeer; een sfeer creëer je met een geheel van ontworpen zaken. Je kan zelfs een onvergetelijke ervaring creëren en zo gaan deelnemen aan de beleveniseconomie.

Emoties en merk
Andere beproefde manieren om emoties op te roepen is het gebruiken van celebrities, en het gebruiken van een merk. Een merk is namelijk op te vatten als een associatienetwerk in het brein van de ontvanger, en als het merk sterk is, dan is dit associatienetwerk zo groot dat het linkt aan de waarden en emoties in het brein van de ontvanger.

Dus, als je een merk bouwt kun je gebruik maken van het geheel van ontworpen zaken, plus woorden en daden; doe dit over een lange periode en doe dit consistent, en richt je hierbij op het associëren met waarden en emoties die de doelgroep aanspreken én die passen bij het merk.

Hier vind je links die je meer inzicht in en zicht op emoties en gevoelens kunnen geven:

Lees ook:

8 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.