Onderzoek

Onderzoek is een gestructureerde manier van informatie ontvangen; je kunt het dan ook wel ‘omgekeerde communicatie’ noemen (als je ervan uitgaat dat communicatie vooral gaat over zenden).

Snel van start met je onderzoek:

Maak een onderzoeksontwerp gericht op Analyse & Evaluatie:

Lees hieronder:

  1. Voor, na en tijdens campagne
  2. Onderzoek maakt je campagne effectiever en efficiënter
  3. Oplossing bedenken zónder onderzoek vooraf
  4. Meten
  5. Deelvragen
  6. Onderzoeksmethodes
  7. Meetinstrumenten
  8. Onderzoeksontwerp
  9. Analyse van middelen
  10. LINKS
  11. Belangrijke onderwerpen bij Onderzoek
  12. Lees ook
  13. Onderzoeksresultaten presenteren kan ook zo: (Video)

1. Voor, na en tijdens campagne

Maak een onderzoeksontwerp waarmee je vooraf, na en tijdens de campagne informatie verzamelt:

  1. Vóór, om bijvoorbeeld te bepalen wie de doelgroepen zijn, met welke media je hen kan bereiken en met welke boodschap je hen kan ‘beraken’. Voor het bepalen van de boodschap moet je ook de organisatie en haar aanbod kennen, ook daarvoor doe je onderzoek. Vóór je actie, campagne of strategie doe je onderzoek, zo verzamel je gegevens en op basis van die gegevens bedenk je een oplossing. Die oplossing is (een advies voor) een actie, campagne of strategie. Het bedenken van de oplossing is een creatief proces.
  2. , om het effect te meten. & de Organisatie van de Communicatie te verbeteren.
  3. Tijdens, om de campagne te kunnen bijsturen.

2. Onderzoek maakt je campagne effectiever en efficiënter

Onderzoek doe je vooraf om informatie te verzamelen die je nodig hebt voor je analyses. Op basis van die analyses trek je conclusies en geef je advies. Dit advies is een communicatieplan. Door je advies te baseren op onderzoek en analyse weet je beter waarop je jouw campagne moet richten en zo wordt de campagne effectiever en efficiënter.

Effectief en efficiënt: doeltreffend en doelmatig

Achteraf doe je onderzoek om te evalueren of je advies wel écht zo effectief en efficiënt was. Met andere woorden: was het communicatieplan doeltreffend en doelmatig? Achteraf meet je namelijk wat het effect was: in welke mate is het doel bereikt?

Het is goed om achteraf ook te onderzoeken of het proces optimaal was. Zo kun je de Organisatie van de Communicatie verbeteren.

Om dit achteraf te kunnen vaststellen moet je vooraf concrete doelstellingen voor je plan hebben geformuleerd. Vandaar dat campagnedoelstellingen SMART moeten zijn.

Die doelstellingen heb je ook nodig om tijdens de campagne te kunnen evalueren en op basis daarvan bij te sturen, zodat deze zo effectief en efficiënt mogelijk wordt.

3. Oplossing bedenken zónder onderzoek vooraf

Overigens kun je ook een communicatieplan maken zonder naar je onderzoeksresultaten te kijken. Je kunt zelfs een heel creatieve oplossing bedenken zonder onderzoek te doen. Maar door je oplossing (=advies) te baseren op de feiten die uit je onderzoek zijn gekomen, is er meer kans dat je advies effectief en efficiënt is.

Zeker als het gaat over grotere en duurdere campagnes is het goed om je hoofd erbij te houden: goed kijken naar wat er aan de hand is, goed kijken naar wat er gebeurt, goed kijken naar wat er ís gebeurd en voortdurend erover nadenken wat er beter kan.

4. Meten

Het meten van communicatie-effecten is moeilijk, aangezien het gaat om verandering in kennis, houding en voorgenomen gedrag. Daadwerkelijk gedrag is namelijk afhankelijk van meer dan alleen communicatie, denk bijvoorbeeld aan de wortel en de stok.

Je kunt vóór en ná je campagne meten wat kennis, houding en voorgenomen gedrag t.o.v. je onderwerp / merk is. Dit doe je meestal met een vragenlijst (kwantitatief onderzoek), maar kan ook met interviews (kwalitatief onderzoek). In ieder geval moet je dit meten kort vóór de campagne (0-meting) en kort ná de campagne (na-meing).

Ook kun je KPI’s opstellen en meten wat de effecten op deze KPI’s zijn. Zo kun je bijsturen tijdens de campagne.

In het geval dat je een PR- of free publicity campagne organiseert, kun je bovendien de PR-waarde vaststellen.

5. Deelvragen

Veel mensen bedenken de deelvragen voor hun onderzoek op gevoel. Als ze dan hun advies gaan schrijven blijkt vaak dat informatie ontbreekt, of dat ze tijd hebben gestoken in het beantwoorden van de verkeerde vragen, waardoor ze niets kunnen doen met de resultaten.

Gebruik je Theoretisch Kader en Conceptueel Model daarom om te bedenken wat je ‘volgens het boekje’ zou moeten weten om je advies te kunnen geven. Het helpt bijvoorbeeld door na elk model te bedenken welke deelvragen er bij horen.

Veel gestelde vragen vragen bij Communicatie-onderzoek

  • Wat is het bereik van het communicatiemiddel geweest?
  • Wat is de waardering van het communicatiemiddel geweest?
  • Wat is het effect van het communicatiemiddel geweest?
  • Wat is de effectiviteit van het communicatiemiddel geweest, voor de oplossing van het organisatieprobleem?

6. Onderzoeksmethodes

7. Meetinstrumenten

8. Onderzoeksontwerp

9. Analyse van middelen

10. LINKS:

11. Belangrijke onderwerpen bij Onderzoek

12. Lees ook:

13. Onderzoeksresultaten presenteren kan ook zo:

11 reacties

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.