Praktijkgericht onderzoek, geen Theoriegericht onderzoek

Je kan onderscheid maken tussen Theoriegericht Onderzoek en Praktijkgericht Onderzoek. Voor gebruikers van deze site – CommunicatieKC.com – is vooral Praktijkgericht Onderzoek belangrijk, zoals duidelijk zal worden na onderstaande toelichting, gebaseerd op Verschuren & Doorewaard .

Praktijkgericht Onderzoek

Bij Praktijkgericht Onderzoek gaat het NIET om de ‘kennis om de kennis’ – zoals bij Theoriegericht Onderzoek. Bij Praktijkgericht Onderzoek gaat het WEL om het helpen veranderen van een praktijksituatie – namelijk door een advies of plan te bedenken, maar vóórdat je dat goed kan doen moet je éérst onderzoek doen. Praktijk Onderzoek is dus het onderzoek dat nodig is om uiteindelijk tot een goed advies of plan te komen.

Lees ook: Probleem achter het Probleem

Theoriegericht Onderzoek

Theoriegericht Onderzoek wordt ook wel Fundamenteel Onderzoek genoemd. Het gaat hier om het oplossen van een probleem in de theorievorming, het gaat dus om het ontwikkelen van nieuwe theorie of het bijstellen van bestaande theorie. Dit type van onderzoek is vooral belangrijk voor wetenschappelijk onderzoekers en studenten aan een universiteit. Daarop richt deze site zich niet en daarom zal op dit type onderzoek niet verder worden ingegaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.