Operationaliseren

Dik? Hoe bepaal je dat?Operationaliseren is volgens Greet van der Kaap het meetbaar maken van je vraagstellingen. Dit doe je door de begrippen uit de vraagstellingen te vertalen naar variabelen. (Kaap 2011, p54-57)

Neem in je hoofdstuk over je onderzoeksontwerp of in je hoofdstuk over theoretisch kader een paragraaf op over operationaliseren. Hierin beschrijf je per begrip wat je concreet kunt meten om te bepalen of dit begrip hoog/ laag scoort. Zo kun je ook bepalen wat je concreet moet beïnvloeden om een hogere score op dit begrip te gaan meten.

Bijvoorbeeld: het begrip ‘ambassadeurschap’

Uit je theoretisch kader kan blijken dat dit onder anderen is te operationaliseren als de mate waarin je merk door leden van de doelgroep wordt aangeraden aan anderen. In je onderzoek kun je dan meten door hoeveel leden van de doelgroep hoe vaak het merk wordt aangeraden aan hoeveel mensen.

Uiteindelijk kun je dan in je advies aangeven hoe het merk ervoor kan zorgen dat het merk vaker wordt aangeraden door leden van de doelgroep.

Je moet dan wel onderzoek doen naar welke factoren invloed hebben op dit ‘aanraden’. Dus in je theoretisch kader beschrijf je dan welke factoren invloed hebben op dit aanraden. Deze factoren kunnen bijvoorbeeld zijn: de beloning die het individu hiervoor ontvangt van het merk & de sociale waardering die het individu hierdoor ontvangt van degenen die hij belangrijk vindt. Onderzoek dan ook hoeveel ambassadeurs ontvangen van het merk en van mensen die hij belangrijk vindt. Onderzoek ook hoe sterk deze beloningen samenhangen met het aanraden.

Dus, door te operationaliseren worden je onderzoek en advies concreter.

Zie ook:

 

7 reacties

  1. […] Bedenk bij elke deelvraag welke interviewvragen en / of enquêtevragen je wilt gaan stellen. Zorg ervoor dat deze interviewvragen / enquêtevragen verantwoord zijn: waarom wil je deze vraag stellen? Waarom wil je hiervoor tijd investeren van de deelnemers, van jou en van de opdrachtgever? Is er geen betere manier om de informatie te verkrijgen? Dit doe je door de theoretische begrippen te operationaliseren. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.