Onderzoeksontwerp

De begrippen ‘Onderzoeksontwerp’ en ‘Onderzoeksopzet’ worden door elkaar gebruikt.

Eenvoudig onderzoeksontwerp

Een eenvoudige manier om een onderzoeksontwerp te maken is het maken van een tabel zoals hieronder staat, waarin je duidelijk maakt welke methode je gebruikt om informatie te krijgen uit welke bron, zodat je welke deelvraag kunt beantwoorden. Vergeet niet in de laatste kolom te vermelden WAAROM dit de beste methode is om deze vraag te beantwoorden!

DeelvraagMethode(s)Bron (welke mensen/ segment, literatuur, etc.)Waarom is deze methode beter dan andere methodes om deze onderzoeksvraag te beantwoorden?
 … … … …
 … … … …

Geef ook een toelichting over (vermeld de bronnen waarop je dit baseert):

  • wat de methodes inhouden,
  • waarom dit de beste bron is voor het beantwoorden van deze vraag, etc.
  • waarom dit de beste methode is voor het beantwoorden van deze vraag, etc.

Lees ook: Kop-romp-staart onderzoeksopzet

Je onderzoeksontwerp is een logisch vervolg op je Theoretisch Kader:

In je Theoretisch Kader beschrijf je wát je moet onderzoeken.

In je Onderzoeksontwerp beschrijf hóe je dit onderzoekt.

Uit je onderzoeksontwerp volgen de meetinstrumenten die je gaat gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld vragenlijsten. Lees hiervoor: Theorie – Deelvraag Interviewvraag – Enquêtevraag

Belangrijke onderzoeksmethodes

Analyse van middelen


Over methoden

  • Maak per deelvraag een afweging van kwalitatief – kwantitatief onderzoek.
  • Onderbouw steeds waarom voor kwantitatief of kwalitatief is gekozen voor het beantwoorden van de deelvraag. Onderbouw bovendien waarom voor een specifieke vorm van kwantitatief (bijvoorbeeld enquête) is gekozen of voor een bepaalde vorm van kwalitatief onderzoek (bijvoorbeeld Laddering-interview).
  • Methodes van onderzoek gebruik je om de informatie uit de bronnen te halen. Als de bron een boek of rapport is dan is de methode bijvoorbeeld deskresearch. Interviewen en vragenlijsten afnemen zijn methoden om informatie uit mensen te krijgen.

Bronnen

Voordat je onderzoek kan doen moet je bedenken waar je de informatie kunt vinden die je nodig hebt voor het beantwoorden van de onderzoeksvragen en deelvragen. De plekken waar je informatie kan vinden noemen we bronnen. Een boek kan een bron zijn, maar vaak zijn mensen de bronnen, bijvoorbeeld als je wil weten wat hun image is van een bepaald merk.

Meetinstrumenten

Meetinstrumenten zijn hulpmiddelen om effectief bronnen te raadplegen. Je kunt bijvoorbeeld een image meten door middel van Meetmodel van het Corporate Image; concreet maak je dan een vragenlijst gebaseerd op dit meetmodel. Het meetinstrument is dan de vragenlijst.

Planning

Een logische volgende stap is het maken van een planning. Maak hiervoor bijvoorbeeld een tabel waarin je aangeeft welke bron je met welke methode wanneer gaat ontsluiten.

Lees ook op Communicatie KC

5 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.