Onderzoeksontwerp

Eenvoudige onderzoeksopzet

Je kan een tabel maken zoals hieronder staat, waarin je duidelijk maakt welke methode je gebruikt om informatie te krijgen uit welke bron, zodat je welke deelvraag kunt beantwoorden. Zo krijg je een eenvoudige onderzoeksopzet.

Deelvraag Methode(s) Bron (welke mensen/ segment, literatuur, etc.) Waarom is dit de beste methode om deze onderzoeksvraag te beantwoorden?
 …  …  …  …
 …  …  …  …

cat-clker-comLees ook: Kop-romp-staart onderzoeksopzet

Methoden

  • Maak per deelvraag een afweging van kwalitatief – kwantitatief onderzoek.
  • Onderbouw steeds waarom voor kwantitatief of kwalitatief is gekozen voor het beantwoorden van de deelvraag. Onderbouw bovendien waarom voor een specifieke vorm van kwantitatief (bijvoorbeeld enquête) is gekozen of voor een bepaalde vorm van kwalitatief onderzoek (bijvoorbeeld Laddering-interview).
  • Methodes van onderzoek gebruik je om de informatie uit de bronnen te halen. Als de bron een boek of rapport is dan is de methode bijvoorbeeld deskresearch. Interviewen en vragenlijsten afnemen zijn methoden om informatie uit mensen te krijgen.

Theorie – Deelvraag – Interviewvraag

Vanuit je Theoretisch Kader kun je deelvragen concluderen; zo worden de deelvragen onderbouwd en kun je verdedigen WAAROM je jouw tijd – én die van respondenten – moet besteden aan het beantwoorden ervan d.m.v. onderzoek. De deelvragen operationaliseer je naar interviewvragen, enquêtevragen etc.

Een overzichtje zoals hieronder maakt het voor de lezer van je onderzoeksrapport duidelijk waarom een bepaalde interviewvraag gesteld moet worden, dus waarom jij en de respondent daaraan tijd moeten besteden. Bovendien is het zo duidelijk of je wel de juiste vragen stelt om te onderzoeken wat je wilt onderzoeken; ofwel dit draagt bij aan de validiteit van je onderzoek.

Theorie Deelvraag Interviewvraag
Domino van COM effecten

& Doelgroepsegmentatie op merkspecifiek niveau

Wat weet / gelooft de doelgroep over X? • Kent u X?

• Wat weet u over X?

• Waar denkt u aan bij X?

Hoe voelt de doelgroep over X? • Wat vindt u van X?
Hoe gedraagt de doelgroep zich tov X? • Koopt u wel eens X?

• Raadt u anderen wel eens X aan?

Onderzoeksontwerp, Theoretisch Kader en Conceptueel Model

Uit je Theoretisch Kader (en eventueel Conceptueel Model) kun je concluderen welke onderzoeksvragen en welke deelvragen je moet gaan beantwoorden. Dit beantwoorden betekent dat je informatie gaat zoeken en het gestructureerd zoeken naar informatie is onderzoek.

Onderzoeksvragen en structuur van je rapport

Als je de onderzoeksvragen en deelvragen op een rijtje hebt gezet dan heb je ook al een globale structuur voor je rapport. Maar voordat je het rapport kan schrijven moet eerst nog onderzoek doen!

Bronnen

Voordat je onderzoek kan doen moet je bedenken waar je de informatie kunt vinden die je nodig hebt voor het beantwoorden van de onderzoeksvragen en deelvragen. De plekken waar je informatie kan vinden noemen we bronnen. Een boek kan een bron zijn, maar vaak zijn mensen de bronnen, bijvoorbeeld als je wil weten wat hun image is van een bepaald merk.

Planning

Een logische volgende stap is het maken van een planning. Maak hiervoor bijvoorbeeld een tabel waarin je aangeeft welke bron je met welke methode wanneer gaat ontsluiten.

Lees meer:

Zie ook:

Advertenties

4 gedachten over “Onderzoeksontwerp”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties

Communicatie Kenniscentrum

Advertenties
%d bloggers liken dit: