Onderzoeksontwerp

Eenvoudige onderzoeksopzet

Je kunt een tabel maken zoals hieronder staat, waarin je duidelijk maakt welke methode je gebruikt om informatie te krijgen uit welke bron, zodat je welke deelvraag kunt beantwoorden. Zo krijg je een eenvoudige onderzoeksopzet.

Deelvraag Methode(s) Bron (welke mensen/ segment, literatuur, etc.) Waarom is dit de beste methode om deze onderzoeksvraag te beantwoorden?
 …  …  …  …
 …  …  …  …

cat-clker-comLees ook: Kop-romp-staart onderzoeksopzet

Belangrijke onderzoeksmethodes

Analyse van middelen


Over methoden

  • Maak per deelvraag een afweging van kwalitatief – kwantitatief onderzoek.
  • Onderbouw steeds waarom voor kwantitatief of kwalitatief is gekozen voor het beantwoorden van de deelvraag. Onderbouw bovendien waarom voor een specifieke vorm van kwantitatief (bijvoorbeeld enquête) is gekozen of voor een bepaalde vorm van kwalitatief onderzoek (bijvoorbeeld Laddering-interview).
  • Methodes van onderzoek gebruik je om de informatie uit de bronnen te halen. Als de bron een boek of rapport is dan is de methode bijvoorbeeld deskresearch. Interviewen en vragenlijsten afnemen zijn methoden om informatie uit mensen te krijgen.

Bronnen

Voordat je onderzoek kan doen moet je bedenken waar je de informatie kunt vinden die je nodig hebt voor het beantwoorden van de onderzoeksvragen en deelvragen. De plekken waar je informatie kan vinden noemen we bronnen. Een boek kan een bron zijn, maar vaak zijn mensen de bronnen, bijvoorbeeld als je wil weten wat hun image is van een bepaald merk.

Planning

Een logische volgende stap is het maken van een planning. Maak hiervoor bijvoorbeeld een tabel waarin je aangeeft welke bron je met welke methode wanneer gaat ontsluiten.

Lees ook op Communicatie KC

Advertenties

5 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.