Interview

Een interview is een vraaggesprek en meestal vindt dit plaats tussen twee personen: de interviewer en de geïnterviewde. Het duurt doorgaans ongeveer een uur.

We maken over het algemeen onderscheid tussen drie vormen van interview:

  1. Gestructureerd interview: aan de hand van een vragenlijst.
  2. Semi-gestructureerd interview: de precieze vragen liggen nog niet vast, maar de onderwerpen waarover gesproken wordt wel; de volgorde van deze onderwerpen ligt ook niet vast.
  3. Open interview: alleen de beginvraag ligt vast, de volgende vragen vloeien voort uit wat de geïnterviewde antwoordt.
    • Voordeel van open interview: het uitgangspunt is de belevingswereld van de geïnterviewde.
    • Nadeel van open interview: de informatie die uit verschillende open interviews komt, is moeilijk met elkaar te vergelijken.

In praktijk is een interview vaak niet 100% gestructureerd, semi-gestructureerd of open. Het interview kan namelijk onverwachts iets anders verlopen dan je had gepland, maar je kan ook van te voren al besluiten om gedeeltes gestructureerd, semi-gestructureerd of open af te nemen.

Verschillen gestructureerd interview – open interview

Hieronder een overzicht van de verschillen tussen een gestructureerd en een open interview. (Overgenomen uit: Raessens, Boudewijn (2015) Praktijkonderzoek in marketing en communicatie; Uitgeverij Coutinho, Bussum ) Ben je ervan bewust dat een interview vaak niet 100% gestructureerd, semi-gestructureerd of open is.

Gestructureerd interview

Open interview

Functie

 

 

Plaatsen van de antwoorden in een van te voren opgebouwde categorie-indeling.

 

Verkrijgen van informatie van de respondent over zijn referentiekader (het geheel van normen, kennis en ervaring dat bepaalt hoe iemand tegen de werkelijkheid aankijkt).
VormVragen met vooraf bepaalde antwoordmogelijkheden.Eén vraag zonder gegeven antwoordmogelijkheden.
RegistratieIngevulde antwoordcategorieën.Letterlijk.
BewerkingTellen, relatief eenvoudig.Inhoudsanalyse, bewerkelijk.
Rol respondentPassief en volgend.Actief en spontaan.
BetrouwbaarheidHoog.Laag.
ValiditeitLaag.Hoog.

Open interview: hoe doe je dat?

Als interviewer moet je de volgende dingen doen:

  • Dóórvragen
  • Parafraseren
  • Samenvatten

Bij een open interview staat alleen het onderwerp en de beginvraag vast. Vervolgens kan de geïnterviewde spontaan zijn gedachten uitspreken. Dóórvragen door de interviewer is daarbij belangrijk. Vraag dóór als iets niet duidelijk is.

Vraag ook dóór als de geïnterviewde een onderwerp aansnijdt waarvan alleen hij verstand heeft (bijvoorbeeld zijn persoonlijke motivatie). Ten minste, als dit het onderwerp is waarover je voor je onderzoek meer wilt weten. Zo’n interview kan dan een laddering interview worden.

Check of je goed begrijpt wat de geïnterviewde vertelt. Dit doe je door te parafraseren: vertel in je eigen woorden na wat de geïnterviewde vertelde. Vraag bovendien of je het zo goed zegt.

Ook kun je regelmatig samenvatten wat de geïnterviewde vertelde, vraag of je het zo goed samenvat.

Registratie

Het is onmogelijk om alles meteen letterlijk op te schijven wat de geïnterviewde vertelt. Toch is het belangrijk om de letterlijke tekst te hebben van wat hij zei, inclusief oh’s en ah’s. Dit soort spontane tussenwerpingen zeggen namelijk iets over hoe spontaan hij spreekt, of hij ergens over moet nadenken etc. En hieruit kun je belangrijke conclusies trekken.

Daarom kun je het beste geluidsopnames maken en deze later uitschrijven (ofwel transcriberen, dit kan ook automatisch via een site). Vraag wel altijd van te voren toestemming! Nog mooier is het om een video te maken van het interview, dan kun je ook non-verbale signalen meenemen in je analyse. Ook hiervoor moet je natuurlijk eerst toestemming vragen aan iedereen die in beeld komt. Sowieso is het een goed idee om foto’s te maken van de geïnterviewde, want deze foto’s kun je later gebruiken om je rapport te verlevendigen.

Let op: het plannen van een interview duurt weken

De mensen die je wilt interviewen hebben het meestal druk en het geven van een interview heeft vaak geen prioriteit. Daarom kost het doorgaans weken om een plekje te krijgen in de agenda van de te interviewen persoon. Houd er bovendien rekening mee dat als je dan eindelijk een interview gepland hebt, de betreffende persoon tóch op het laatste moment afzegt, omdat er iets is dat belangrijker is.

Begin daarom al vroeg in je onderzoek met het plannen van interviews en zorg dat je in de weken tot aan het onderzoek andere nuttige dingen te doen hebt, zoals bijvoorbeeld desk-research.

Lees ook:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.