Relatie Onderzoeksvragen, Interviewvragen, Enquêtevragen

In je onderzoek ben je op zoek naar informatie. Dit doe je door antwoord te vinden op onderzoeksvragen. Onderzoeksvragen zijn deelvragen, óf vragen die zijn afgeleid van deelvragen. Vaak moet een deelvraag namelijk meer concreet en onderzoekbaar worden gemaakt en dan wordt deze vertaald naar één of meerdere onderzoeksvragen. (Lees ook Operationaliseren.)

Vaak ligt het antwoord op de onderzoeksvraag bij de doelgroep en dan kun je de onderzoeksvraag letterlijk aan de doelgroep stellen als interviewvraag. Het komt echter vaak voor dat je de onderzoeksvraag moet vertalen naar een of meerdere vragen die de geïnterviewde beter begrijpt, of die de geïnterviewde makkelijker kan beantwoorden.

Zo ontstaat er al snel een vragenlijst met interviewvragen die je in je interview wilt beantwoorden. Maar denk ook aan Enquêtevragen voorbereiden en Observeren.

Nadat je de interviews hebt gedaan weet je wat de meest relevante antwoorden zijn. (Lees ook: Verzadiging.) Nu kun je een enquête opstellen. (Lees ook: Kop-romp-staart onderzoeksopzet.) In deze enquête staan bij voorkeur gesloten vragen. Namelijk vragen uit de interviews met daarachter de meest relevante antwoorden. De geënquêteerde kan dan het best passende antwoord kiezen.

De relatie tussen de verschillende types van vragen kun je nu als volgt weergeven; een pijltje betekent ‘vraag ná het pijltje is afgeleid van vraag vóór het pijltje’.

Vraagstelling -> Deelvraag -> Onderzoeksvraag -> Interviewvraag -> Enquêtevraag

Lees ook:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.