Enquêtevragen voorbereiden

Lees hierna hoe je enquêtevragen bedenkt plus de bijbehorende antwoordmogelijkheden. Het beantwoorden van deze enquêtevragen geeft jou informatie waarmee je een communicatie-advies kunt geven. Dit advies is een communicatieplan.

Lees in het artikel over het communicatieplan welke informatie je nodig hebt voor het maken van een communicatieplan. Lees in dat artikel ook welke (deel)vragen je moet beantwoorden om deze informatie te vinden. Je leest daar ook hoe deze (deel)vragen zijn afgeleid van de theorie van Lasswell.

Eerst interviewen

Interview eerst minstens zeven mensen uit de doelgroep, totdat je geen nieuwe antwoorden meer krijgt. Vervolgens kun je de antwoorden verwerken in multiple-choice vragen voor in de enquête.

Interviewvragen:

 1. Naam, adres, woonplaats, leeftijd, geslacht.
 2. Als u naar een [productcategorie, bijvoorbeeld: auto, telefoon, etc.] zoekt, met wie overlegt u voordat u de koopbeslissing neemt? [=> Zijn deze mensen ook doelgroepen? Denk hierbij aan influentials, DMU.]
 3. Als u naar een [productcategorie, bijvoorbeeld: auto, telefoon, etc.] zoekt, welke media raadpleegt u dan? Noem concrete sites, Facebookpagina’s, tijdschrifttitels etc. [=> mediagebruik]
 4. Wanneer en waar raadpleegt u deze media? [=> touchpoints]
 5. Als u naar een [productcategorie, bijvoorbeeld: auto, telefoon, etc.] zoekt, op welke andere plaatsen zoekt u dan hiernaar? Denk bijvoorbeeld aan winkels, adviseurs etc.
 6. Als u naar een [productcategorie, bijvoorbeeld: auto, telefoon, etc.] zoekt, aan welke merken denkt u dan het eerst? [=> TOMA, evoked set, etc.]
 7. Welke producten/ merken uit deze categorie zou u het eerst kiezen? Waarom? Wat zijn kenmerken waarom u wel/ niet voor een product/ merk kiest? [=> USP’s]
 8. Waarom vindt u deze kenmerken/ voorwaarden belangrijk? Waarom vindt u dat belangrijk? Waarom? [=> waarden & motivaties]
 9. Van wie bent u een fan? Wie bewondert u?
 10. Waarom bent u fan/ waarom bewondert u hem/ haar? Waarom vindt u dat belangrijk? Waarom? [=> waarden & motivaties]

Bijbehorende deelvragen (vanuit Lasswell)

Het beantwoorden – door middel van onderzoek – van deze deelvragen levert informatie op die je kunt gebruken voor het ontwikkelen van een communicatiestrategie. Je communicatiestrategie is de kern van je communicatieplan.

Wat zijn belangrijke kenmerken van de communicatiedoelgroepen en segmenten?

 • Interviewvragen: 1, 2.

Welk effect willen we bereiken met de campagne, bij welke doelgroepen/ segmenten?

 • Interviewvragen: 6, 7, 8, 10. => Gewenst effect: doelgroep plaatst ons merk boven de andere merken & koppelt er kenmerken/ USP’s aan & deze kenmerken motiveren de doelgroep tot kopen (of aanraden als de doelgroep een influential is).

Welke boodschap zal leiden tot het gewenste effect?

 • Interviewvragen: 6, 7, 8, 10. => Creëer een boodschap waarmee het gewenste effect bij de doelgroepen/ segmenten zal worden bereikt. Maak bijvoorbeeld gebruik van de woorden die gebruikt worden om de kenmerken/ USP’s te beschrijven & om de motivaties en waarden te beschrijven.

Welke middelen/ evenementen kun je het best inzetten – op het juiste moment op de juiste touchpoints binnen de customer journey – om de boodschap bij de juiste doelgroep te krijgen?

 • Interviewvragen: 3, 4.

Welke persoon/ welk merk kan het best worden gebruikt als afzender?

 • Interviewvragen: 2, 5, 6, 9. => Concludeer welke influentials kunnen worden ingezet (zodat de doelgroep deze ziet als de afzender). Idem: rollen in de DMU. & Denk aan andere merken/ personen waarmee een samenwerking kan worden aangegaan.

Extra deelvragen over Image & Identiteit

Bovenstaande interviewvragen en antwoorden kun je verwerken tot multiple-choice vragen in je enquête. Met de antwoorden uit de interviews en enquêtes kun je ook belangrijke conclusies trekken over het Gewenste Imago (Soll Image) en de Gewenste Identiteit (Soll Identity).

Het gaat hier over het merkimago en de merkidentiteit. Een merk kan alles zijn dat een naam heeft: product, bedrijf, persoon, etc. (Denk aan Louis Vitton, Boris Becker, Remy Bonjasky, etc.)

Welk imago zal leiden tot de gewenste kennis en houding?

 • Interviewvragen: 6, 7, 8, 9, 10 => Concludeer wat het gewenste imago moet zijn, volgens jou:
  • Op welke kenmerken moet het merk zich positief gaan onderscheiden – in de ogen van de doelgroep?
  • Welke breinpositie ten opzichte van andere merken moet het merkimago gaan innemen – in het brein van de doelgroep?
  • Met welke waarden & motivaties moet het merk geassocieerd worden door de doelgroep?

Welke identiteit zal leiden tot het gewenste imago?

Corporate Identity geprojecteerd als Corporate Image. (Birkigt & Stadler)
 • => Concludeer wat de gewenste identiteit moet zijn:
  • Welke kenmerken moet het merk benadrukken in haar tekst & beeld & gedrag?
  • Welke waarden & motivaties moet het merk naar buiten brengen via tekst & beeld & gedrag?
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.