DMU

Het concept “DMU” (Decision Making Unit) is verwant aan het concept “Rollen in het Beslissingsproces“. DMU wordt vooral gebruikt in de marketing, de Rollen worden vooral gebruikt in communicatie. In beide gevallen gaat het over beslissingen, in de marketing gaat het vooral over koopbeslissingen, in communicatie kan het ook gaan over de beslissing om ergens te solliciteren, of om informatie op te vragen.

Je kunt de beslissing beïnvloeden door de juiste boodschap op het juiste moment in de juiste fase van MarCom-werking, via het juiste touchpoint aan de juiste doelgroep (rol) te zenden. Een hulpmiddel hierbij is de Afstemmingsmatrix van Veenman.

Op een meer strategisch niveau kun je ook het REAN-model gebruiken: dit gaat niet over een eenmalige beslissing – zoals in de DMU – maar over het vormen van een toevallige bezoeker tot een trouwe klant. Organisaties kunnen hiervoor Big Data gebruiken. Voor het ontwikkelen van een effectieve strategie kun je de Tips voor Effectieve Strategie met de Communication Funnel gebruiken.

5 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.