Tips bij Afstuderen

Tips over je analyse en vooronderzoek

  1. Schrijfproces:
    • Maak eerst een structuur: hoofdstukken, paragrafen, subparagrafen.
    • Geef in steekwoorden aan wat je in elke (sub)paragraaf wilt vertellen.
    • Schrijf dan de (voorlopige) samenvatting.
    • Begin daarna pas aan het schrijven van je scriptie.
  2. Het moet super duidelijk zijn wat het organisatieprobleem is & hoe communicatie kan helpen bij de oplossing. Analyseer – en beschrijf vervolgens – heel duidelijk wat nou eigenlijk het organisatieprobleem is dat je met communicatie helpt verminderen. Dit gaat vaak mis! Denk bijvoorbeeld aan vragen als:
  3. Vertaal voorgaande analyse in een duidelijke Probleemstelling, Doelstelling en Vraagstelling.
  4. Zorg ervoor dat in je afstudeerproject drie niveaus zitten:
  5. Formuleer een probleem op organisatieniveau en geef aan hoe communicatie kan helpen bij het oplossen van dit organisatieprobleem. Bijvoorbeeld in de volgende vorm: Bij ongewijzigd beleid mist het bedrijf omzet en winst, of wordt weggedrukt door concurrenten en kan failliet gaan. Dit kan worden tegengegaan door de juiste doelgroepen de juiste boodschap te zenden op het juiste moment via de juiste middelen, zodat hun kennis, houding en gedrag verandert.
  6. Kijk outside-in. Bijvoorbeeld: zie de concurrenten als alternatieve aanbieders waaruit de doelgroep kan kiezen. Deze breng je in kaart door onderzoek te doen bij de doelgroep. Een goede manier om de resultaten van dit onderzoek te presenteren is de outside-in positioneringsmatrix. Zo visualiseer je de breinpositie ten opzichte van andere aanbieders.
  7. Behoeftes zijn belangrijk in de marketing. In communicatie zijn motivaties meestal belangrijker. Deze kun je achterhalen door het associatienetwerk in het brein te achterhalen, dit doe je met  laddering interviews.
  8. Analyseer de probleemsituatie m.b.v. je theoretisch kader, zodat je begrijpt welke factoren welke invloeden hebben, waardoor het probleem is ontstaan en / of kan worden opgelost.

Tips over je Theoretisch Kader

  1. Beperk je tot het beschrijven van theoretische begrippen. Begrippen die te maken hebben met het onderwerp (de opdrachtgever, het product, merk, etc.) beschrijf je in de inleiding of aanleiding van je scriptie.
  2. Lees:

Tips over je Advies / Campagne

  1. Richt je advies niet alleen op bereik, maar op de communicatie-effecten uit het dominomodel: verandering van kennis (over het merk) → houding (t.o.v. het merk) → gedrag (kopen & anderen aanraden).
  2. Werk toe naar een advies / campagne waarbij je gebruik maakt van intermediairs en beïnvloeders om de uiteindelijke doelgroep te beïnvloeden, dit is vaak effectiever en efficiënter dan je rechtstreeks op de hele doelgroep te richten, met massamedia. Onderzoek daarom de DMU en / of de rollen in het beslissingsproces. Beïnvloeders zijn vaak opinieleiders, zoals journalisten, bloggers en vloggers. Onderzoek hoe je van deze mensen ‘fans’ kan maken of ‘ brand ambassadors’.
  3. Om mensen aan te zetten tot actie / gedrag moet je inspelen op hun drijfveren, emoties, waarden. Deze onderzoek je bijvoorbeeld met laddering interviews. Met laddering kan je bijvoorbeeld de middel-doelketen in kaart brengen.
  4. Een gewenst image (Soll Imago) kun je ontwikkelen als je de doel-middelketen in kaart hebt gebracht. Ontwikkel een gewenst image  met de kenmerken waaraan het merk moet voldoen om aantrekkelijk gevonden te worden door de doelgroep / intermediair / beïnvloeder.
  5. Een bestaand image kun je in kaart brengen met het image meetmodel van Vos & Schoemaker.

Tips over het schrijven van je scriptie

1. Zorg voor een duidelijke structuur: Zet deelvragen om in paragraaftitels

  • Maak aansprekende en verduidelijkende tussenkopjes.
  • Laat deelvragen steeds terugkomen in de structuur.
  • Zet deelvragen om in paragraaftitels.

2. Zorg voor een samenhangend verhaal. Laat de lezer je zoektocht herbeleven.

  • Leg in je Theoretisch Kader uit wat er in het plan moet dat je gaat adviseren. Bijvoorbeeld: welke onderdelen moeten er in een strategisch Communicatieplan? Welke onderdelen moeten er in een Implementatieplan?
  • Concludeer hieruit welke informatie je nodig hebt om zo’n plan te maken. (Zo’n plan ga je maken in het hoofdstuk over Advies.) Vertaal dit naar concrete deelvragen.
  • In het hoofdstuk over Methoden geef je aan hoe je deze informatie vindt.
  • Het hoofdstuk over Resultaten gaat over welke informatie je gevonden hebt.
  • Vervolgens schrijf je in je Conclusie: wat deze informatie betekent (in het licht van de besproken theorieën).
  • Ten slotte geef je een Advies: dit is de concrete invulling van de onderdelen van de plannen.

⇒ Zo krijg je een samenhangend verhaal, anders kan het lijken of je alle onderdelen van de scriptie hebt gemaakt, maar dat je niet goed begrijpt waarom dit moest.

3. Maak je document aantrekkelijk: gebruik illustraties.

4. Geef altijd je bron:

  • Volgens APA.
  • Verwijs naar concrete bijlage waar onderzoeksverslag is te vinden.

5. Als je niet verwijst naar een bijlage, dan hoeft deze ook niet opgenomen te worden!

6. Laat iemand taal en spelling checken.

7. Schrijf je scriptie met behulp van Zo Schrijf je een Rapport.Zo Schrijf Je Een Rapport

Zie ook op Communicatie KC:

2 reacties

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.