Communicatieplan in 1 uur

Geplaatst op 22 juli 2021. Auteur: Harry Smals

Maak een Communicatieplan in 1 uur door onderstaande stappen te maken. Besteed aan elke stap ongeveer 10 minuten, als je niet klaar bent in 10 minuten begin je tóch al aan de volgende stap, eventueel maak je de stappen later af. (Aan het eind van dit artikel vind je links naar uitleg over belangrijke begrippen & downloads van nuttige documenten.)

Stappen voor het maken van je Communicatieplan in 1 uur

 1. Formuleer een Communicatiedoelstelling. Zoals: “Na afloop van de campagne moeten [aantal] mensen uit de doelgroep:
  1. hebben gesolliciteerd voor deze vacature.” OF
  2. weten dat Merk X staat voor kenmerk Z en dat moeten ze goed vinden.” OF
  3. van Merk X gehoord hebben.”
 2. Vul het Persona Schetsvel (hieronder te Downloaden) in voor de Doelgroep die je wil aantrekken als werknemer, klant, investeerder, lid, kiezer, etc.
 3. Bedenk:
  1. Wie zijn beïnvloeders van deze Persona? Deze beïnvloeders zijn extra Communicatiedoelgroepen.
  2. Hoe zou je deze beïnvloeders kunnen inzetten als Afzenders / Endorsers?
  3. Is de opdrachtgever een geschikte Afzender – heeft deze een goed Imago? – of kan hij beter ondersteund worden door een andere Afzender / Endorser?
 4. Beschrijf:
  1. Een ‘Dag uit het Leven van de Persona’.
  2. Mogelijke Touchpoints gedurende deze dag.
  3. Creatieve oplossingen voor Media die je zou kunnen inzetten op deze Mogelijke Touchpoints.
 5. Bedenk: Waarom zou de Persona willen solliciteren / kopen / investeren / lid worden / kiezen / etc.? Pas hierbij toe: Knoppen in het Brein.
 6. Bedenk BoodschapVoor de Persona heeft X de beste baan, want… (download Boodschap Schetsvel)

Communicatieplan in een Matrix

Je kunt je Communicatieplan samenvatten in een Matrix. Als volgt:

DoelgroepGewenst EffectBoodschapAfzenderMiddelTimingBudget

Implementatieplan

Nadat je voorgaande stappen hebt afgerond kun je een Implementatieplan maken. Hierin beschrijf je Wie doet Wat Wanneer en Hoe? Bijvoorbeeld in een schema zoals hier onder.

Wie?Wat?Wanneer?Hoe?

Budget

Vanuit het Implementatieplan is het maar een kleine stap naar het Budget. Lees hierover meer in het artikel over Budget en Offerte voor de Campagne.

Tips

Slaap er een nachtje over

Het is een goed idee om je Communicatieplan een dag te laten rusten, vóórdat je begint aan het Implementatieplan (zie verderop), zodat je nog een nachtje over je Communicatieplan kunt nadenken. Vaak kun je de volgende dag namelijk nog nuttige onderdelen aanpassen en finetunen.

Maak eerst een Mindmap en Top 7

Maak eerst in 7 minuten een Mindmap van het bestaande Imago van het product/ de dienst/ de baan dat je wilt aanbieden. (Dit aanbod wordt ook wel de ‘propositie’ genoemd, aan het eind van dit artikel vind je een link naar dit begrip.) Zet in het midden van de Mindmap: Deze baan bij dit bedrijf is… (of, als het bedrijf niet bekend is bij de doelgroep: Een baan bij een bank is… – vul i.p.v. ‘bank’ de sector in die van toepassing is).

Onderstreep de ca. vijf belangrijkste begrippen uit de Mindmap. Zet deze begrippen onder elkaar: het belangrijkste bovenaan. Dit is de ‘Top 7 van het Bestaande Imago‘. (Natuurlijk is het beter om deze Top 7 te baseren op onderzoek onder de doelgroep, maar dan ben je niet in een paar minuten klaar.)

Maak vervolgens in 3 minuten eenTop 7 van het Gewenste Imago’. Dit doe je door de ca. vijf begrippen onder elkaar te zetten die het product/ de dienst/ de baan aantrekkelijk maken voor de doelgroep: het belangrijkste bovenaan. (Natuurlijk is het beter om ook deze Top 7 te baseren op onderzoek onder de doelgroep, maar dan ben je niet binnen enkele minuten klaar.)

Aan het eind van dit artikel vind je links naar Mindmap en Top 7.

Effectiever door onderzoek

Nu heb je in 1 uur alles verzonnen. Maar het meeste is niet onderbouwd, dus is het maar de vraag of het wel waar is, dus of je plan in het echt zal werken.

Als je een goed Communicatiepan wil maken – effectief, efficiënt, onderbouwd – dan moet je eerst Onderzoek doen! (Lees hierover meer bij Communicatieplan Maken & Begin bijvoorbeeld met het downloaden van: Voorbereiden Enquêtevragen, zie hieronder.)

Lees

Downloads & Tips

DownloadDownloadDownloadPas toe
persona-schetsvelBoodschap invulblad v1voorbereiden-enquetevragenVuistregels voor de onderdelen van je Communicatie-strategie
Photo by Miguel u00c1. Padriu00f1u00e1n on Pexels.com