Communicatieplan in een Matrix

Met een communicatieplan wordt meestal (zie 8 Communicatieplan) een campagneplan bedoeld: een communicatieplan om binnen een beperkte tijd specifieke doelen (effecten) te bereiken. Dit kun je als volgt samenvatten:

Middel Doelgroep Boodschap Gewenst Effect Timing Budget Evaluatie

Matrix als schetsblad

Deze matrix kun je gebruiken als schetsblad: vul de cellen in en begin daarbij met wat je het eerst te binnen schiet. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een team tijdens een brainstormsessie voor het bedenken van een communicatiestrategie. Later kun je de matrix blijven aanvullen en aanpassen, totdat je er tevreden over bent.

Al doende bedenk je waarschijnlijk dat het handig is om doelgroepen te segmenteren (bijvoorbeeld naar Rollen in het Beslissingsproces). En om per doelgroep / segment een iets ander boodschap en andere middelen te gebruiken (bijvoorbeeld een persbericht naar een journalist, maar een viral video voor de beïnvloeders van de uiteindelijke doelgroep).

Baseer je plan niet alleen op een brainstorm

Een brainstorm zoals hiervóór beschreven helpt je om op gang te komen, maar dit is niet genoeg om een serieus communicatieplan te maken, waaraan bijvoorbeeld een budget wordt gekoppeld en waarvoor mensen moeten worden vrijgemaakt / ingehuurd. Doe onderzoek naar alle onderdelen van het communicatieplan en baseer daarop je uiteindelijke plan. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van het Communicatieplan in 10 stappen.

Matrix als samenvatting

Uiteindelijk moet je je communicatieplan presenteren aan de betrokkenen (zoals de opdrachtgever), hierbij is het handig om je uiteindelijke plan samen te vatten in een matrix.

4 gedachten over “Communicatieplan in een Matrix”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.