Met een communicatieplan wordt meestal een campagneplan bedoeld: een communicatieplan om binnen een beperkte tijd specifieke doelen (effecten) te bereiken. Dit kun je als volgt samenvatten:
Doelgroep | Gewenst Effect | Boodschap | Afzender | Middel | Timing | Budget |
Matrix als schetsblad
Deze matrix kun je gebruiken als schetsblad: vul de cellen in en begin daarbij met wat je het eerst te binnen schiet. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een team tijdens een brainstormsessie voor het bedenken van een communicatiestrategie. Later kun je de matrix blijven aanvullen en aanpassen, totdat je er tevreden over bent.
Al doende bedenk je waarschijnlijk dat het handig is om doelgroepen te segmenteren (bijvoorbeeld naar Rollen in het Beslissingsproces). En om per doelgroep / segment een iets ander boodschap en andere middelen te gebruiken (bijvoorbeeld een persbericht naar een journalist, maar een viral video voor de beïnvloeders van de uiteindelijke doelgroep).
Baseer je plan niet alleen op een brainstorm
Een brainstorm zoals hiervóór beschreven helpt je om op gang te komen, maar dit is niet genoeg om een serieus communicatieplan te maken, waaraan bijvoorbeeld een budget wordt gekoppeld en waarvoor mensen moeten worden vrijgemaakt / ingehuurd. Doe onderzoek naar alle onderdelen van het communicatieplan en baseer daarop je uiteindelijke plan.
Matrix als samenvatting
Uiteindelijk moet je je communicatieplan presenteren aan de betrokkenen (zoals de opdrachtgever), hierbij is het handig om je uiteindelijke plan samen te vatten in een matrix.
[…] Communicatieplan in een Matrix. […]
[…] campagneplan is de realisatie op de middellange termijn van de langere termijn strategie. In onderstaand plaatje […]
[…] een campagne om de boodschap over te […]
[…] op gang te komen kun je beginnen met het Communicatieplan in een Matrix. Daarna onderzoek je in de andere stappen of je ideeën kloppen en wat je aan je plan kunt […]