Inside-out en Outside-in

Opdrachtgevers en managers denken meestal vanuit de eigen organisatiedoelstellingen. Bijvoorbeeld: een bedrijf heeft zich ten doel gesteld om de komende 5 jaar de winst te verdubbelen. Hieruit volgt de behoefte van het bedrijf om meer producten te verkopen en/ of om een hogere marge te vragen. Daarvoor kan ze bijvoorbeeld de marketing-mix inzetten, waardoor consumenten helpen om het organisatiedoel te bereiken, namelijk door meer geld aan het bedrijf uit te geven. – Hier staat dus de behoefte van het bedrijf centraal.

Inside out outside in

Inside-out vs. outside-in

Het voorgaande is een voorbeeld van inside-out denken: het oplossen van het eigen organisatieprobleem staat voorop.

Hiertegenover staat het outside-in denken, hierbij staat het probleem/ behoefte/ wens/ motivatie van de ontvanger voorop.

Makkelijk herkennen van Inside-out of Outside-in

Vraag je af bij alles wat de organisatie doet:

  • Is dit vooral bedoeld voor het voordeel van de organisatie? (Dan wijst dit op inside-out.)
  • Is dit vooral bedoeld voor het voordeel van de doelgroep? (Dan wijst dit op outside-in)

Geld vs. motivatie

Het organisatieprobleem heeft vaak te maken met geld – zeker als het gaat over een beursgenoteerd bedrijf, waarbij aandeelhouders een hoog rendement eisen op hun investering. Dit organisatieprobleem is voor de ontvanger geen motivatie om iets van het merk te kopen of om bijvoorbeeld bij de organisatie te gaan werken.

Het probleem van de ontvanger is dat hij iets wil, maar niet goed weet hoe hij dit kan bereiken. Jij moet dus achterhalen wat hij wil en hoe het merk/ de organisatie kan helpen om dit te bereiken. Wat hij wil, dat noemen we motivatie.

Je moet dus content creëren die de ontvanger aanspreekt op zijn motivatie, want als de ontvanger niet openstaat voor de boodschap – op het moment dat hij ermee geconfronteerd wordt – dan zal hij geen kennisnemen van de boodschap, dus treedt de domino van communicatie-effecten niet in werking

Individu en behoeftes

Bij een commercieel bedrijf heet de ontvanger ‘consument’, bij de overheid heet hij ‘burger’. In alle gevallen gaat het over een individu. Dit individu moet ertoe aangezet worden – inside-out – om het probleem van de organisatie te helpen oplossen.

Denk je outside-in, dan vraag je je af wat het probleem van de consument/ burger is en bedenk je hoe het bedrijf/ de overheid kan helpen om dit probleem op te lossen. Dit kan bijvoorbeeld door je te verdiepen in behoeftes en wensen die kunnen worden ingevuld met producten en diensten; of door te achterhalen wat de ontvangers doen met media en waarom. (Dat bedenk je bijvoorbeeld met behulp van de uses-and-gratifications theorie.)

Lees meer over inside-out en outside-in:

19 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.