Onderstaande analyses (Inside-out en outside in) kun je maken in de volgorde die het beste past bij het probleem dat je oplost.
Je boodschap moet aan de ene kant passen bij de ontvanger (wat wil hij, wat motiveert hem, etc.); aan de andere kant moet je boodschap passen bij de zender (merk/ organisatie), want wat je tegen de ontvanger vertelt moet wel waar zijn, op de lange duur moet de zender het wel waar kunnen maken.
Inside-out analyses: uitgaande van de zender (merk/ organisatie)
- Analyseer Missie, Visie en Kernwaarden : wat wil de zender, wat is de belofte?
- Wat is de USP/ sterke punt van het product/ dienst?
Outside-in analyses: uitgaande van de ontvanger:
Analyse van Beslissingsproces, leidend tot Boodschap Verplaats je in de ontvanger en achterhaal hoe hij beslissingen neemt. Zo kun je later bedenken op welke momenten je welke boodschappen moet zenden.
- O.a. de Middel-doelketen is hierin belangrijk om later te kunnen bedenken met welke boodschap je het best de ontvanger kan raken, zodat zijn houding en gedrag beïnvloed worden.
- Analyse van Fasen in Marketingcommunicatiewerking leidend tot Boodschappen. Het beslissingsproces van de ontvanger (zie voorgaande stap) kan beïnvloed worden m.b.v. Marketingcommunicatie. Met deze analyse kun je de boodschap ‘fine-tunen’ die je hebt geconcludeerd uit de Analyse van Beslissingsproces, leidend tot Boodschap.
- Customer Journey Dit helpt je om je te verplaatsen in de schoenen van de doelgroep. Zo kun je bedenken welke informatie/ boodschap de ontvanger op welk moment nodig heeft om hem te ‘beraken’, enthousiast maken zodat hij anderen aansteekt en zelf klant wordt. Bovendien is het een goed uitgangspunt voor het achterhalen van mogelijke touch-points.
[…] Inside-out en outside-in Analyses voor het bedenken van de Boodschap […]