Missie, Visie & Kernwaarden

Waarom missie, visie en kernwaarden belangrijk zijn:

  1. Zender OntvangermodelStroomlijnen. Een organisatie, bedrijf of merk zendt altijd boodschappen uit, bewust en onbewust, met woorden, beelden en gedrag. Het is daarom onmogelijk om niet te communiceren, zoals Watzlawick zegt. De kans bestaat daarom dat het merk tegenstrijdige berichten uitzendt. Als je ervoor zorgt dat alles wat het merk zegt en doet klopt met de missie, visie en kernwaarden, dan versterken alle boodschappen elkaar. Dus door te stroomlijnen wordt de boodschap efficiënter gezonden.
  2. Magneet voor mensenAantrekken. Het efficiënt zenden van de verkéérde boodschap is niet erg effectief, want dan inspireert het doelgroepen niet tot de gewenste houding en gedrag. Doelen zoals ‘20.000 meer producten verkopen’, zijn niet inspirerend voor de consumenten die de producten moeten kopen, maar ook niet voor de verkopers die dit moeten gaan realiseren. Missie, visie en kernwaarden kunnen interne en externe doelgroepen wél inspireren en in beweging zetten. Zo wordt het merk relevant gevonden en aantrekkelijk, het ultieme doel van communicatie is dan ook dat mensen van het merk gaan houden.

 

Waarom zijn waarden belangrijk?

De waarden waarin mensen – vaak onbewust – geloven hebben een sterke invloed op het gedrag van mensen. Merken, organisaties en producten die deze waarden vertegenwoordigen worden door mensen aantrekkelijk gevonden. Bijvoorbeeld: in Apple herkennen veel mensen innovatie, kwaliteit en design en dat trekt mensen aan die deze waarden ook belangrijk vinden – belangrijker dan bijvoorbeeld prijs. Door de waarden die  consumenten herkennen in Apple, willen ze Apple-producten kopen en aanraden; werknemers willen er werken.

Dus om interne en externe doelgroepen aan te trekken, en om hen trouw te maken aan het merk/ de organisatie/ het product, moet de organisatie ervoor zorgen dat mensen de juiste waarden in het merk/ de organisatie/ het product herkennen.

Vandaar dat de kernwaarden worden vastgesteld en vervolgens verwoord in de missie en visie. Kernwaarden, missie en visie vormen zo een belangrijk onderdeel van de Kern van de Identity Mix , ofwel de Persoonlijkheid van de Corporate Identity Mix. Deze kernwaarden zouden moeten blijken in alles wat de organisatie naar buiten brengt d.m.v. Communicatie, Symboliek of Gedrag – ofwel in Woorden, Daden en Design.

Gap-analyse

Uit je onderzoek en analyse kan bijvoorbeeld o.a. blijken dat er verschil is in de waarden die mensen herkennen en waarden die de organisatie wil uitstralen, dan is er een ‘gap‘ tussen gewenste identiteit en bestaand image. Ook kan er een gap bestaan tussen wat de organisatie zegt in woorden en wat ze daadwerkelijk doet in haar daden/ gedrag.

Kennis, houding, voorgenomen gedrag

Maar het kan ook zijn dat de organisatie/ het merk wel consequent is in alles wat ze zegt en doet; bijvoorbeeld alles gebaseerd op de kernwaardes ‘verantwoordelijkheid nemen, groen, mens- en diervriendelijk’. De ontvanger herkent dit ook, ze weet dat de organisatie/ het merk staat voor ‘verantwoordelijkheid nemen, groen, mens- en diervriendelijk’, maar dat waardeert ze niet. De ontvanger hecht bijvoorbeeld meer waarde aan ‘goedkoop, waar voor je geld’.

In dit geval zendt de organisatie/ het merk heel duidelijk en consequent een boodschap en die leidt tot de juiste kennis over de organisatie/ het merk, maar dit leidt niet tot de gewenste houding, en voorgenomen gedrag. (Zie ook: Domino van Communicatie-effecten.)

12 gedachten over “Missie, Visie & Kernwaarden”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Communicatie Kenniscentrum

%d bloggers liken dit: