Missie, Visie & Kernwaarden

Waarom is een missie belangrijk?

Organisatiedoelen zoals “20% meer bezoekers trekken”, “no.1 in de regio worden”, “10% meer aandeelhouderswaarde creëren”, of “15% meer winst maken” zijn niet erg inspirerend. Hier maak je geen vrienden mee. Doelgroepen moeten nou juist wél op de organisatie afkomen, anders kan ze geen enkel organisatiedoel bereiken.

Een organisatie moet daarom relevant gevonden worden. Ze moeten iets te bieden hebben waar de wereld beter van wordt. Een organisatie moet een bestaansreden hebben. En dat is meer dan winst maken etc. Winst maken is voor een commercieel bedrijf nodig om te overleven, maar het moet mensen ook motiveren. Motiveren om háár producten te kopen, bij háár te komen werken, in háár te investeren etc.

Dan speelt geld niet de hoofdrol. Dan gaat het er meer om dat mensen zich betrokken voelen bij wat de organisatie wil, wat de organisatie écht motiveert, wat ze wil bereiken: wat haar missie is.

Waarom zijn waarden belangrijk?

De waarden waarin mensen – vaak onbewust – geloven hebben een sterke invloed op het gedrag van mensen. Merken, organisaties en producten die deze waarden vertegenwoordigen worden door mensen aantrekkelijk gevonden. Bijvoorbeeld: in Apple herkennen veel mensen innovatie, kwaliteit en design en dat trekt mensen aan die deze waarden ook belangrijk vinden – belangrijker dan bijvoorbeeld prijs. Door de waarden die  consumenten herkennen in Apple, willen ze Apple-producten kopen en aanraden; werknemers willen er werken.

Magneet voor mensen

De juiste kernwaardes maken de organisatie/ het merk aantrekkelijk voor de juiste interne & externe stakeholders.

Dus om interne en externe doelgroepen aan te trekken, en om hen trouw te maken aan het merk/ de organisatie/ het product, moet de organisatie ervoor zorgen dat mensen de juiste waarden in het merk/ de organisatie/ het product herkennen.

Vandaar dat de kernwaarden worden vastgesteld en vervolgens verwoord in de missie en visie. Kernwaarden, missie en visie vormen zo een belangrijk onderdeel van de Kern van de Identity Mix , ofwel de Persoonlijkheid van de Corporate Identity Mix. Deze kernwaarden zouden moeten blijken in alles wat de organisatie naar buiten brengt d.m.v. Communicatie, Symboliek of Gedrag – ofwel in Woorden, Daden en Design.

Gap-analyse

Uit je onderzoek en analyse kan bijvoorbeeld o.a. blijken dat er verschil is in de waarden die mensen herkennen en waarden die de organisatie wil uitstralen, dan is er een ‘gap‘ tussen gewenste identiteit en bestaand image. Ook kan er een gap bestaan tussen wat de organisatie zegt in woorden en wat ze daadwerkelijk doet in haar daden/ gedrag.

Kennis, houding, voorgenomen gedrag

Maar het kan ook zijn dat de organisatie/ het merk wel consequent is in alles wat ze zegt en doet; bijvoorbeeld alles gebaseerd op de kernwaardes ‘verantwoordelijkheid nemen, groen, mens- en diervriendelijk’. De ontvanger herkent dit ook, ze weet dat de organisatie/ het merk staat voor ‘verantwoordelijkheid nemen, groen, mens- en diervriendelijk’, maar dat waardeert ze niet. De ontvanger hecht bijvoorbeeld meer waarde aan ‘goedkoop, waar voor je geld’.

In dit geval zendt de organisatie/ het merk heel duidelijk en consequent een boodschap en die leidt tot de juiste kennis over de organisatie/ het merk, maar dit leidt niet tot de gewenste houding, en voorgenomen gedrag. (Zie ook: Domino van Communicatie-effecten.)

Advertenties

5 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s