Boodschap / content van de campagne

De boodschap is een samenvatting van de informatie die aantrekkelijk/ aansprekend is voor de doelgroep, en waarvan je verwacht dat die zal leiden tot de gewenste effecten. Wees je er wel van bewust dat de boodschap die je zendt níet per se de boodschap is die de lezer uit je communicatie-actie haalt!
De boodschap is voor ontvangers aantrekkelijk als zij deze associëren met positieve waarden. Deze waarden bevinden zich diep in het brein van de ontvanger. Je moet dus een boodschap gebruiken die de ontvanger associeert met positieve waarden in zijn brein.
Het begrip ‘boodschap’ past goed bij tekstuele communicatie. Communicatie-effecten worden echter ook gekregen met non-verbale communicatie, zoals foto’s, filmpjes etc. Content is een wat ruimer begrip en gaat over tekst, beeld, geluid, alles dat via media overgebracht kan worden.

Boodschap bedenken

De boodschap moet zo eenvoudig mogelijk zijn. Vertel in je campagne liefst maar één ding: zendt maar één boodschap. Anders raken mensen in verwarring; zij moeten dan gaan kiezen welke boodschap ze opnemen en dan heb je kans dat ze een ‘ verkeerde’ boodschap opnemen – of helemaal geen. Klik om meer te lezen over Boodschap bedenken

Je zult merken dat je met alleen een boodschap vaak niet bereikt wat je wilt. Ook de context, zoals het moment waarop de ontvanger de boodschap ontvangt is belangrijk, en de omgeving waarin hij de boodschap ontvangt, en van wie. Het is dan ook maar een kleine stap van het bedenken van de boodschap naar het bedenken van de communicatiestrategie.

Inside-out en outside-in analyses leidend tot Boodschappen

Met je boodschap kun je helpen te overbruggen wat enerzijds het merk wil en anderzijds wat de de ontvanger wil. Het bedenken van de boodschap is een creatief proces, maar je ideeën worden beter als je eerst de juiste analyses maakt. Met de analyses leg je de bal als het ware voor het doel, met je creativiteit schiet je hem erin.

Boodschap, propositie en positionering

De boodschap is een samenvatting van de propositie. De propositie is de ‘belofte’ aan de ontvanger en komt voort uit de Positioneringsstrategie van het merk.

De propositie gaat vele campagnes mee, terwijl een boodschap van campagne tot campagne kan veranderen. Ze zijn altijd bedoeld om een gewenst image te helpen creëren.

Sterke boodschap en propositie

Tree Attributes Benefits ValuesEen sterke boodschap of propositie:

  • maakt duidelijk waarin het merk zich onderscheidt van concurrenten.
  • vertelt iets over de benefits (voordelen) en speelt in op waarden van de ontvanger.
  • is eenvoudig te begrijpen.

Verbale boodschap

De verbale boodschap is meestal de basis voor je campagne: schrijf een tekst, bedenk een evenement waarin deze boodschap is verpakt, gebruik hierbij ook beeld en eventueel geluid en bijvoorbeeld geuren. Op basis van de boodschap kun je ook een slogan of pay-off schrijven.

Op strategisch niveau gaat het hierbij om woorden of communicatie van het merk.

Non-verbale boodschap

Beelden zeggen meer dan woorden. Beelden geven een meer emotionele reactie bij de ontvanger, dan woorden. Daarom is visuele communicatie belangrijk. Bij visuele communicatie hoort o.a. het gebruik van kleuren. Daarom is het handig om je bewust te zijn van de kleuren en hun betekenis.

Op strategisch niveau gaat het hierbij om symbolen of design van het merk.

Als je meer ervaring hebt, kun je met je boodschap meer richting geven aan het merk:

  • Welke identiteit moet het merk uitstralen?
  • Hoe moet het merk zich positioneren?
    • Bepaal welke positioneringsstrategie de organisatie nu gebruikt.
    • Bepaal vervolgens welke Positioneringsstrategie het beste past bij het oplossen van het probleem (vergeet niet te beschrijven WAAROM je dat vindt).
  • Welke boodschap / content moet het merk zenden om ervoor te zorgen dat de doelgroep van het merk gaat / blijft houden, zodat ontvangers een langdurige emotionele relatie met het merk onderhouden?

Je kunt hiervoor inside-out en outside-in analyses maken.

Lees ook:

 

Advertenties

3 gedachten over “Boodschap / content van de campagne”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s