Gedrag

‘Gedrag’ kan in de communicatie slaan op twee dingen:

  • gedrag van de ontvanger (of doelgroep)
  • gedrag van de organisatie (of bedrijf, of merk).

Gedrag van de ontvanger/ doelgroep

Gedrag van mensen wordt maar voor een klein gedeelte beïnvloed door wat men communicatie noemt: boodschappen gezonden door middel van media.

Andere factoren

Andere factoren die gedrag beïnvloeden zijn belonen en straffen. Gewenst gedrag kun je belonen door iemand korting te geven of andere voordelen. Straffen doe je bijvoorbeeld door het moeilijk te maken om over te stappen, of door bekeuringen te geven.

Met de marketing-mix kun je belonen en straffen en overheidsbeleid heeft diverse instrumenten om te belonen en straffen.

Met communicatie kun je echter alleen een boodschap zenden. Die boodschap moet daarom een soort ‘silver bullet’ zijn: een boodschap die iemand in het hart raakt. Zo wordt hij emotioneel geraakt en kan zijn houding ten opzichte van een merk, product of onderwerp veranderen.

Gedrag van iemand wordt o.a. beïnvloed door zijn houding en deze houding wordt beïnvloed door zijn waarden en motivaties. Met je boodschap moet je dus inspelen op deze waarden en motivaties.

Gedrag van de organisatie/ het bedrijf/ merk

Het gedrag van de organisatie/ het bedrijf/ merk kun je afleiden uit de Organisatiestrategie.

Op strategisch niveau kan je de hele organisatie zien als een communicatiemiddel, namelijk met de Corporate Identity mix of de Identity Mix geeft de organisatie/ het merk uiting aan wie ze is en wil zijn. Dit beïnvloedt het beeld dat mensen over de organisatie/ het merk hebben: het Image.

In de communicatie gebruiken we meestal tekst en beeld, op strategisch niveau is dit grofweg communicatie en symboliek (ofwel woorden en design). Maar het image wordt vooral beïnvloed door wat de organisatie/ het merk echt doet, niet alleen door wat het zégt te doen. Wat de organisatie/ het merk écht doet dat noemen we Gedrag.

Kortweg is gedrag dan alles dat bij de identiteit van de organisatie/ het merk hoort, behalve communicatie & symboliek / woorden & beelden.

Binnen een organisatie of bij een (doel)groep kun je het gedrag veranderen door bijvoorbeeld gebruik te maken van adoptie en diffusie (Rogers).

Lees meer op Communicatie KC

Paddo’s beïnvloeden dierengedrag, dramatisch

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.