Gedrag

‘Gedrag’ kan in de communicatie slaan op twee dingen:

  • gedrag van de ontvanger (of doelgroep)
  • gedrag van de organisatie (of merk).

Gedrag van de ontvanger/ doelgroep

Bij gedrag van de ontvanger/ doelgroep gaat het om gedrag van mensen. Meestal gaat het om ‘kopen’, of ‘andere mensen overhalen’, of ‘een mail sturen’ en dergelijke.

‘Mensen’ kunnen hier individuen zijn of groepen van individuen. Als je een communicatieplan maakt dan wil je uiteindelijk elk individueel lid van de doelgroep bereiken en zijn kennis/ houding/ gedrag veranderen. Het resultaat hiervan is dat gemiddeld de kennis/ houding/ gedrag van de hele doelgroep verandert.

Gedrag van iemand wordt o.a. beïnvloed door zijn houding en deze houding wordt beïnvloed door zijn waarden en motivaties.

Gedrag van de organisatie/ merk

Op strategisch niveau kan je de hele organisatie zien als een communicatiemiddel, namelijk met de Corporate Identity mix of de Identity Mix geeft de organisatie/ het merk uiting aan wie ze is en wil zijn. Dit beïnvloedt het beeld dat mensen over de organisatie/ het merk hebben: het Image.

In de communicatie gebruiken we meestal tekst en beeld, op strategisch niveau is dit grofweg communicatie en symboliek (ofwel woorden en design). Maar het image wordt vooral beïnvloed door wat de organisatie/ het merk echt doet, niet alleen door wat het zégt te doen. Wat de organisatie/ het merk écht doet dat noemen we Gedrag.

Kortweg is gedrag dan alles dat bij de identiteit van de organisatie/ het merk hoort, behalve communicatie & symboliek / woorden & beelden.

Binnen een organisatie of bij een (doel)groep kun je het gedrag veranderen door bijvoorbeeld gebruik te maken van adoptie en diffusie (Rogers).

Lees meer op Communicatie KC

 

Paddo’s beïnvloeden dierengedrag, dramatisch

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.