Motivatie

Motivatie (ofwel drijfveer) is de innerlijke drang die iemand voelt om iets te doen, dit wordt beïnvloed door onder andere emoties en persoonlijke waarden.

Waar het bij marketing gaat over wensen & behoeftes, spreken we in de communicatie liever over motivaties. Wensen & behoeftes kan een bedrijf namelijk bevredigen met de ‘P’ van producten (goederen & diensten). (Lees ook: Marketingbril vs. Communicatiebril.)

Maar communicatie gaat – in marketing-verband – alleen maar over de ‘P’ van promotie: de doelgroep moet beïnvloed worden met een boodschap. Deze boodschap is als een ‘silver bullet’ die de ontvanger raakt en ervoor zorgt dat hij gaat doen wat de organisatie wil: kopen, solliciteren, positief schrijven, investeren, etc.

Boodschap die de ‘koop-knop’ raakt

De boodschap moet als het ware de ‘koop-knop’/ ‘actie-knop’ in het brein indrukken (of de ‘knop’ voor solliciteren, positief schrijven, investeren, etc.). Dat doe je door de ontvanger te motiveren tot gewenst gedrag.

Daarom moet je weten wat de doelgroep motiveert. Met je boodschap speel je dan in op deze motivatie. Swapfiets, bijvoorbeeld speelt in op ‘gemak’, niet op prijs of status, etc.

Je kunt de motivatie van mensen vinden door de middel-doelketen te analyseren. Voor deze analyse heb je informatie nodig en die vind je met laddering-interviews.

Lees meer op Communicatie KC

Klik door

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.