Effect

Het gewenste effect beschrijf je in de doelstelling van je communicatiemiddel (Operationeel Niveau), communicatieplan (Tactisch Niveau) of communicatiebeleid (Strategisch Niveau). Achtereenvolgens worden er vaak de volgende effecten benoemd:

Effecten op Operationeel Niveau

Hier gaat het om de effecten die je beoogt voor een communicatiemiddel. Dit kan een medium zijn, een evenement, of een gesprek. Voor het verkoopgesprek is ooit de AIDA-model bedacht en deze kun je gebruiken voor het bedenken van welk effect je verwacht van je communicatiemiddel.

Dus: wil je aandacht, of ook interesse, of ook ‘desire‘ of wil je zelfs een bepaalde actie?

Effecten op Tactisch Niveau

Meestal gaat het om effecten op Tactisch Niveau, als er gesproken wordt van communicatie-effecten. Dus: welk effect wil je bereiken met je campagne, ofwel communicatieplan? Het gaat hierbij om verandering bij de doelgroep wat betreft:

Voorwaarde voor deze verandering is wel dat de boodschap óverkomt, zoals jij bedoeld had. Dit wordt allemaal beschreven in het Dominomodel van communicatie-effecten.

Deze effecten beschrijf je in een doelstelling, zodat je achteraf kunt meten of de beoogde effecten zijn bereikt én zodat je tijdens de campagne kunt bijsturen – op basis van KPI’s – om zo het optimale effect te behalen. Beschrijf de doelstelling daarom SMART.

Effecten op Strategisch Niveau

Hier gaat het om de effecten die je beoogt voor communicatiebeleid. Je richt je dan ook op de langere termijn en het gaat daarbij over het onderhouden van relaties met stakeholders. Dit doe je door het bouwen en onderhouden van:

Op deze manier werk je aan:

  • het behouden van een voorkeurspositie in het brein van stakeholders,
  • het behouden van een positieve houding bij stakeholders,
  • het behouden van trouw, ofwel loyaliteit, van stakeholders. Het gaat dan bijvoorbeeld om merkentrouw en medewerkersloyaliteit.

Lees meer over effecten op Communicatie KC:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.