Loyalty (Trouw)

Zelf onderzoek doen voor het versterken van Brand Loyalty

Als je wil gaan adviseren hoe de doelgroep aan je merk gebonden kan worden, doe dan onderzoek naar hoe je hun Brand Loyalty (= merktrouw) kan vergroten. Onderzoek het image bij de doelgroep, want het image bestaat uit een associatienetwerk in het brein van de ontvanger, waarden zijn hier een onderdeel van. Als deze waarden overeenkomen met de waarden waarin de ontvanger gelooft, dan zal hij zich aangetrokken voelen en zelfs trouw worden.

Achterhaal daarom welke waarden, emoties en motivaties invloed hebben bij de mensen die de belangrijkste rollen in het beslissingsproces spelen. Het kan ook nuttig zijn om te achterhalen wat voor persoonlijkheid deze mensen hebben. (Ook in een sales-gesprek is het goed om hiermee rekening te houden.)

Als je dat weet, dan kan je bedenken hoe het merk deze waarden, emoties, motivaties  en persoonlijkheden kan vertalen naar een merkpersoonlijkheid – kern – die aantrekkelijk is voor deze mensen.

Vervolgens bedenk je met welk aanbod van boodschappen, producten en diensten je deze mensen aan het merk kan binden.

Ten slotte vertaal je dit naar een geheel van middelen en evenementen: een campagneplan. Maar om de juiste combinatie van middelen en evenementen te vinden moet je eerst onderzoeken welke mogelijke touchpoints er zijn, zodat je kan concluderen met welke middelen en evenementen je hierop kan inspelen.

Voordeel van trouwe klanten

Een groot voordeel van loyale klanten is dat de organisatie voor hen niet hoeft te investeren in werving. Voor hen hoeven dus minder marketingkosten gemaakt te worden. Dit financiële voordeel kan de organisatie delen met de trouwe klanten, bijvoorbeeld door hen korting te geven, of andere voordelen. In praktijk gebeurt dit vaak d.m.v. een loyalty-card, zoals de AH Bonuskaart. Zo worden trouwe klanten beloond voor hun trouw en dit motiveert hen om trouw te blijven.

Bovendien zal een trouwe klant een tevreden klant, of zelfs een enthousiaste klant zijn. Zo’n enthousiaste klant is een fan en zal het merk aan anderen aanraden. Zo wordt de trouwe klant een ambassadeur voor het merk (brand-ambassador) en maakt gratis reclame voor het merk.

Kortom: voordelen van lange-termijn relaties zijn volgens mij:

  • het onderhouden van een relatie is goedkoper dan een nieuwe klant werven.
  • een langdurige klant is waarschijnlijk een tevreden of zelfs enthousiaste klant, zo’n klant is een fan en zal het merk aanbevelen aan anderen: gratis reclame.

Overigens past het onderhouden van lange-termijn relaties bij ‘Nurture’ uit het REAN-model.

Voordeel van trouwe werknemers

Zoals het voor een organisatie voordeel heeft om trouwe klanten te hebben, zo heeft het ook voordelen om trouwe medewerkers te hebben. In trouwe medewerkers hoeft de organisatie geen werving- en selectiekosten te investeren. Ook hoeft de organisatie niet in hen te investeren voor het inwerken.

Bovendien nemen vertrekkende werknemers impliciete kennis mee: kennis die niet is vastgelegd in handleidingen, software of iets dergelijks. Vertrekkende werknemers vormen dus een ‘brain drain‘ en de onkosten en risico’s dit meebrengt vermijdt een organisatie door medewerkers voor langere tijd aan zich te binden.

Lees meer:

Klik door:

Advertentie

9 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.