Boodschap.

Boodschap: stukje verbale informatie; ofwel: een paar woorden die aangeven wat de zender wil zeggen, of wat de ontvanger ervan begrijpt. (Ook bij non-verbale communicatie kan de boodschap in één of in enkele woorden worden samengevat.)

Zie ook: Boodschap van de Campagne. Lees hierin bijvoorbeeld “Vuistregels bij het Ontwikkelen van de Boodschap

Lees hieronder

 • Boodschap + Context = Betekenis
 • Soorten boodschappen
 • Boodschap in Business Communicatie op 4 Niveaus
 • Boodschap op 4 Niveaus
 • Zie ook

Boodschap + Context = Betekenis

Een boodschap krijgt betekenis door de context waarin hij wordt geplaatst (‘Realm of Understanding’ in bijgaand plaatje).

Het ontvangen van een boodschap kan twee soorten effecten hebben:

Soorten boodschappen

De volgende soorten van boodschappen zijn nu te onderscheiden:

 • Gezonden boodschap: boodschap die de zender bewust of onbewust zendt. (De zender zet zijn gedachten of bedoelingen hierbij om in een boodschap door middel van encoderen. Hij gebruikt hierbij zijn eigen context Hierbij kan ruis ontstaan.)
 • Ontvangen boodschap: boodschap die ontvanger ontvangt. Deze is vaak anders dan de gezonden boodschap. (De ontvanger zet hierbij de ontvangen signalen om in betekenis door middel van decoderen. Hij gebruikt hierbij zijn eigen context. Hierbij kan ruis ontstaan.)
 • Verbale boodschap: de boodschap in woorden.
 • Non-verbale boodschap: boodschap die zonder woorden wordt geuit of ontvangen. (Bijvoorbeeld met lichaamstaal, visuele middelen, vormgeving van producten, architectuur, interieur-architectuur.)
 • Rationele boodschap: feitelijke informatie, deze speelt in op verstandig denken. Dit past bij informationele positionering.
 • Emotionele boodschap: informatie die inspeelt op emotie en irrationeel denken. Hierbij gaat het vooral om het goede verhaal, feiten doen minder ter zake. Dit past bij transformationele positionering.
 • Motiverende boodschap: informatie die de doelgroep aanzet tot actie. Emotie speelt hierbij meestal een grote rol.

Boodschap in Business Communicatie op 4 Niveaus

Boodschap in Business Communicatie op 4 Niveaus: stukje verbale informatie die erop gericht is om mensen emotioneel te raken.

Twee redenen om mensen emotioneel te willen raken

‘Emotioneel raken’ is één van de factoren die mensen ertoe kan aanzetten om zich anders te (willen) gaan gedragen. Er zijn globaal twee redenen om mensen emotioneel te willen raken:

Boodschap op 4 Niveaus

In je Campagne zendt je een boodschap. Dit kan het begin zijn van het in werking treden van het Domino-model. Voorwaarde is dan wel dat de boodschap Aandacht krijgt van de doelgroep en dat valt niet mee in een omgeving van information overload.

Om Aandacht te krijgen helpt het als de doelgroep de Afzender vertrouwt. De Ontvanger zou dus een positief Imago moeten hebben van de Afzender.

Als communicatiedeskundige moet je daarom de juiste Afzender kiezen voor je Boodschap; bijvoorbeeld een sub-merk van de opdrachtgever, of een Beïnvloeder, zoals een blogger.

Als communicatiedeskundige kun je echter ook het Imago van de opdrachtgever of een van zijn merken bijsturen, zodat deze Aandacht krijgt en zodat de Boodschap wordt geaccepteerd. Dan stuur je een Boodschap op Strategisch Niveau of op Organisatie Niveau. (Een campagne is op Tactisch Niveau, de inzet van media is Operationeel Niveau.)

Zie ook

13 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.