Boodschap.

De boodschap is een samenvatting van de informatie die aantrekkelijk/ aansprekend is voor de doelgroep, en waarvan je verwacht dat die zal leiden tot de gewenste effecten. Wees je er wel van bewust dat de boodschap die je zendt níet per se de boodschap is die de lezer uit je communicatie-actie haalt!

De boodschap is voor de leden van de doelgroep aantrekkelijk als zij deze associëren met positieve waarden. Deze waarden bevinden zich diep in het brein van de ontvanger. Je moet dus een boodschap gebruiken die de ontvanger associeert met positieve waarden in zijn brein.

Boodschap bedenken

Je kan de boodschap bedenken door een mindmap te maken van blokkades: wat zijn mogelijke redenen waarom de doelgroep niet geïnteresseerd is in je boodschap? Meestal gaat het hierbij om een houding die de ontvanger heeft en die houding komt voort uit het imago dat hij heeft van de afzender.

Nadat je voorgaande negatieve mindmap hebt gemaakt, kun je een positieve mindmap maken: welke positieve associaties zijn er mogelijk rond het merk en de propositie?

Analyses leidend tot Boodschappen

Onderstaande analyses (Inside-out en outside in) kun je maken in de volgorde die het beste past bij het probleem dat je oplost.

Je boodschap moet aan de ene kant passen bij de ontvanger (wat wil hij, wat motiveert hem, etc.); aan de andere kant moet je boodschap passen bij de zender (merk/ organisatie), want wat je tegen de ontvanger vertelt moet wel waar zijn, op de lange duur moet de zender het wel waar kunnen maken.

Inside-out analyses: uitgaande van de zender (merk/ organisatie)

Outside-in analyses: uitgaande van de ontvanger:

Bedenken van de Boodschap

De boodschap is een samenvatting van de propositie. De propositie komt voort uit de positioneringsstrategie die je voorstelt.

  • Het is een goed idee om eerst te bepalen welke positioneringsstrategie de organisatie nu gebruikt.
  • Bepaal  vervolgens welke Positioneringsstrategie het beste past bij het oplossen van het probleem (vergeet niet te beschrijven WAAROM je dat vindt).

Creëren van de Boodschap

Verbale boodschap

De verbale boodschap is meestal de basis voor je communicatie-actie: schrijf een tekst, bedenk een evenement waarin deze boodschap is verpakt, gebruik hierbij ook beeld en eventueel geluid en bijvoorbeeld geuren. Op basis van de boodschap kun je ook een slogan of pay-off schrijven.

Non-verbale boodschap

Beelden zeggen meer dan woorden. Beelden geven een meer emotionele reactie bij de ontvanger, dan woorden. Daarom is visuele communicatie belangrijk. Bij visuele communicatie hoort o.a. het gebruik van kleuren. Daarom is het handig om je bewust te zijn van de kleuren en hun betekenis.

Op strategisch niveau gaat het hierbij om symbolen of design.

Het begrip ‘boodschap’ is verwant aan propositie/ belofte. De boodschap ontwikkel je in samenhang met de positioneringsstrategie.

Lees ook:

Advertenties

11 gedachten over “Boodschap.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties

Communicatie Kenniscentrum

Advertenties
%d bloggers liken dit: