Boodschap, Content en Context

Traditioneel wordt ervan uitgegaan dat een zender een boodschap zendt naar de ontvanger, die boodschap zit dan in een medium en die boodschap kan een effect hebben. Maar wat nou precies wordt bedoeld met ‘de boodschap’, dat is niet altijd even duidelijk. De boodschap kan bijvoorbeeld zijn:

  • Informatie die de zender wil overdragen.
  • Informatie die de zender onbewust geeft.
  • Informatie die de ontvanger haalt uit een medium.
  • De belofte – propositie – die de zender presenteert.

Meestal wordt met de boodschap iets in tekst bedoeld, vormgeving wordt dan gezien als verpakking om de boodschap aantrekkelijker te maken. Zo wordt de tekst gezien als de inhoud en de vormgeving als iets oppervlakkigs. Maar een foto zegt meer dan 1.000 woorden. En een video zegt nóg meer.

Boodschap en Content

Op social media is het vaak wél duidelijk wat het bedoelde effect is van een bericht: zo veel mogelijk likes, repostst etc. Maar wat de boodschap is? Het bericht bevat vaak niet eens tekst, maar bestaat alleen uit een plaatje of video.

Kortom: Traditioneel wordt inhoud gezien als tekst, en dit wordt de boodschap genoemd. Maar de inhoud van een medium noemen we nu ‘content‘ en dit kan bestaan uit tekst, beeld, video, geluid.

Boodschap en Context

De boodschap wordt traditioneel gezien als een stukje informatie dat naar buiten wordt gebracht en / of door de doelgroep uit een medium wordt gehaald. Vaak wordt er een communicatieplan gemaakt, zodat dezelfde boodschap via diverse middelen bij de doelgroep terecht komt.

Maar voor het effect gaat het er niet zozeer om wat je als zender zendt, maar wat de ontvanger doet met je content en met de content van anderen. De ontvanger wordt namelijk bestookt met allerlei vormen van content, online en offline. Uit al die informatie die op hem afkomt moet hij filteren wat hij belangrijk vindt en er iets zinnigs van maken: betekenis verlenen.

Roman Osipovitsj Jakobson’s model

Wat de ontvanger met de content doet en hoe hij de content interpreteert, dat hangt vooral af van de context die hij er aan koppelt. Die context kan bestaan uit zijn culturele achtergrond, eerdere ervaringen met het merk, etc. etc.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.