Diffusion of Innovations (Rogers)

Een nieuwe uitvinding, een nieuw idee of product verspreidt zich door een bevolking in verschillende stadia. Het begint bij de kleine groep van Innovators die open staan voor deze uitvinding, dit idee of product. Soms stopt de verspreiding hier, maar soms wordt hij overgenomen door een grotere groep van Early Adopters. Vervolgens kán de vernieuwing worden overgenomen door achtereenvolgens de Early Majority, Late Majority en de Laggards.

Het heeft meestal dan ook weinig zin om een grote vernieuwing (een uitvinding, idee, product dat érg afwijkt van wat men gewend is) meteen aan de meerderheid van de bevolking te ‘verkopen’. De meeste mensen staan er namelijk niet voor open. Mensen accepteren makkelijker iets dat aansluit bij wat ze al kennen of geloven.

Het invoeren van een vernieuwing kun je dan ook het beste doen door te beginnen bij de Innovators en vervolgens de Early Adopters. Segmenteer de bevolking dus in de verschillende groepen en ontwikkel voor elke doelgroep een specifieke aanpak. Bepaal onder andere welke middelen ze gebruiken, welke boodschap hen motiveert en wie hen beïnvloedt.

Overigens lijken de Innovators uit deze theorie van Rogers erg op de Innovators uit de VALS-typologie. De Laggards van Rogers, hebben veel overeenkomst met de Survivors uit de VALS-typologie.

Diffusion of Innovations uitgelegd:

Meer over diffusie en adoptie:

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.