Context creëren

Het communicatie-effect (= kennis, houding, voorgenomen gedrag) bereik je niet alleen door een goede Boodschap te bedenken, ook de context is belangrijk. Het ontwikkelen van een campagnestrategie is daarom vooral het creëren van een context die gunstig is voor het ontvangen (interpreteren, decoderen) van de gewenste boodschap. Voor het ontwikkelen van je campagnestrategie kun je daarom vragen beantwoorden zoals:

  • Via welke middelen en evenementen bereikt de boodschap de doelgroep?
  • Op welk moment wordt de ontvanger bereikt met de boodschap? Denk hierbij aan o.a.: moment van de dag, week, moment in zijn beslissingsproces, moment in zijn leven.
  • Welke kennis, houding, voorgenomen gedrag heeft de ontvanger op het moment dat de boodschap hem bereikt? Een positieve houding is noodzakelijk om open te staan voor het ontvangen van de boodschap.
  • Welk image heeft de ontvanger van het merk, product, de Afzender etc.? Dit image beïnvloedt de bestaande (ongewenste) kennis, houding, voorgenomen gedrag .
  • Wie is de Afzender? Vaak is het effectief om niet de opdrachtgever als afzender te nemen, maar een tussenpersoon (influencer, peer, kennis, familielid, journalist, intermediair, etc.). Ook is het vaak effectief om de afzender te associëren met een andere afzender; we spreken dan van endorsement. Nike gebruikt bijvoorbeeld Ronaldo als endorser, KitKat gebruikt Nestlé als endorser.
  • Welke Doelgroepen en segmenten moet je bereiken? Zijn tussenpersonen ook een relevante doelgroep? Moet elke doelgroep / segment op een andere manier benaderd worden? Moet elke doelgroep / segment een enigszins andere boodschap ontvangen?
  • Welke relatie heeft de ontvanger met het merk, product, de afzender?
  • Welk verhaal heeft de ontvanger in zijn hoofd als hij denkt aan de afzender? Storytelling kan een krachtig hulpmiddel zijn bij het bereiken van communicatie-effecten.

Een moeilijkheid bij het ontwikkelen van je strategie is dat jij je eigen context meeneemt, maar je boodschap wordt geïnterpreteerd in de context van de ontvanger. Daarom moet je outside-in denken en daarbij helpt het als je onderzoek doet naar de doelgroep, zodat je beter begrijpt hoe de ontvangers denken.

Realms of Understanding
source: http://www.open.edu/openlearn/money-management/management/business-studies/retail-marketing/content-section-3.2

One thought on “Context creëren”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.