Context creëren

Boodschap + Context = Betekenis

 • Een uiting of signaal kan voor de zender een andere betekenis hebben dan voor de ontvanger.
 • De boodschap die de zender wil uitzenden is vaak niet precies hetzelfde als de boodschap die de ontvanger begrijpt.
 • Het communicatie-effect (= kennis, houding, voorgenomen gedrag) bereik je niet alleen door een goede Boodschap te bedenken, ook de context is belangrijk.
source: http://www.open.edu/openlearn/money-management/management/business-studies/retail-marketing/content-section-3.2

Lees hierna:

 • Onderzoeken en Creëren van Context
 • Factoren die de Context beïnvloeden
  • Verhalen
  • Atmosfeer, stemming
  • Waarden
  • Bewijs
 • Lees ook

Onderzoeken en Creëren van Context

In voorgaand figuur wordt de context aangeduid met Realm of Understanding. Aangezien de zender een andere context heeft dan de ontvanger, is de kans groot dat ze elkaar niet helemaal begrijpen.

Om de boodschap tóch zo veel mogelijk te laten óverkomen zoals de zender het bedoelt, moet jij als communicatiedeskundige de context van de ontvanger beïnvloeden, of er op zijn minst op inspelen.

Daarvoor moet je de context van de ontvanger onderzoeken en begrijpen. Vervolgens kun je een context creëren die ervoor zorgt dat de boodschap wordt begrepen zoals jij hem bedoeld had.

Je kunt niet de hele context beïnvloeden, want de ontvanger neemt zijn eigen herinneringen en overtuigingen mee en die kun je niet zomaar veranderen. Je kunt wel belangrijke factoren in de context beïnvloeden, of er op inspelen. Onderzoek en begrijp daarom de factoren in de context die belangrijk zijn.

Factoren die de context beïnvloeden

Hier volgen enige factoren die de context beïnvloeden.

Verhalen

Mensen vertellen elkaar verhalen en ze maken in hun eigen hoofd verhalen. Die laatsten zijn overtuigingen die versterken wat mensen geloven. Mensen verwerpen meestal een boodschap die niet past bij het verhaal dat ze geloven. Voor veel mensen is de waarheid daarom niet iets dat objectief, wetenschappelijk is vastgesteld, maar de waarheid is dat wat ze wíllen geloven. Onderzoek dus wat de doelgroep denkt te weten over een merk of onderwerp. Vraag bijvoorbeeld:

 • Waaraan denkt u bij dit merk/ onderwerp?
 • Wat vindt u van dit merk/ onderwerp?
 • Aan wie denkt u bij dit merk/ onderwerp?
 • Wie beïnvloedt uw mening over dit merk/ onderwerp?
 • Wat heeft u zelf te maken met dit merk/ onderwerp?

Creëer een verhaal, door middel van Storytelling. Of sluit aan bij de verhalen die al leven onder de doelgroep.

Atmosfeer, stemming

De atmosfeer, of stemming, waarin de ontvanger de boodschap ontvangt heeft invloed op hoe hij de boodschap interpreteert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Op welke plek en op welk moment ontvangt hij de boodschap?
 • Staat hij dan open voor je boodschap?

Creëer een atmosfeer of stemming bij de doelgroep zodat de ontvanger ervoor open staat als hij met de boodschap wordt geconfronteerd. Dus, bepaal het moment, de plek, de aankleding, muziek, geur en natuurlijk de vormgeving van je communicatiemiddelen.

Waarden

De waarden die de ontvanger belangrijk vindt, beïnvloeden zijn houding ten opzichte van de boodschap en ten opzichte van de afzender. Waarden krijg je mee in de eerste jaren van je leven en zijn sterk bepaald door cultuur. Denk bijvoorbeeld aan:

Sluit aan bij de waarden van de doelgroep. Je kunt waarden namelijk niet veranderen, maar je kunt met je boodschap of Gewenst Image wel aansluiten op bestaande waarden. (Let er wél op dat de boodschap of het image blijven passen bij de waarden en de identiteit van het merk, anders verliest het merk haar overtuigingskracht.)

Bewijs

Mensen geloven een boodschap niet zomaar. De boodschap bevat meestal een belofte, een propositie. Denk bijvoorbeeld aan: ‘ Wast witter’, ‘Maakt je een beter mens’, etc. De ontvangers zijn meestal niet meteen overtuigd. Of ze verliezen hun overtuiging als ze geen bewijs zien. Zoek daarom naar:

 • Kenmerken van het product, merk of onderwerp die je als bewijs kunt aanvoeren voor je belofte. De boodschap wordt dan bijvoorbeeld: ‘Wast witter door nieuwe formule’, ‘Maakt je een beter mens, want je helpt er een ander mee’.
 • Een merk of persoon die kan dienen als geloofwaardige afzender van de belofte.

Creëer een boodschap door de BBT-formule toe te passen: Boodschap, Bewijs, Toonzetting. De boodschap bevat dan het kenmerk dat dient als USP, een ander kenmerk dient dan als ondersteuning of bewijs.

Lees ook:

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.