
Het zender-ontvangermodel geeft een van de simpelste vormen van communicatie weer: het zenden en ontvangen tussen twee partijen. Echter, de ontvanger begrijpt lang niet altijd wat de zender zendt. Of hij begrijpt het anders; de zender vindt dan dat de ontvanger het ‘ verkeerd’ heeft begrepen.
De simpelste manier om dit te verklaren is door ruis toe te voegen aan het model: alle factoren die ervoor zorgen dat de ontvanger de informatie ‘verkeerd’ begrijpt, noemen we dan ruis.
Nuttiger is het echter om ook de ‘realms of understanding’ toe te voegen aan het model. De zender heeft namelijk zijn eigen achtergrond (cultuur, opleiding, beroep, leeftijd, geslacht etc.) en de ontvanger ook. Deze individuele achtergronden zorgen ervoor dat dezelfde signalen anders geïnterpreteerd worden. Door je in de realm of understanding van de ander te verdiepen, kan je beter begrijpen waarom hij een boodschap interpreteert, zoals hij doet. Dit is vooral handig om je boodschap zó te verpakken dat de ontvanger deze wél begrijpt zoals jij had bedoeld.
[…] Realms of Understanding […]