Het Zender – Ontvanger-model wordt vaak gezien als ‘hét communicatiemodel’. Communicatie wordt dan gezien als het overbrengen van een boodschap. ‘Effectieve communicatie‘ is dan de gebeurtenis waarbij de boodschap van de zender overkomt bij de ontvanger, zoals de zender bedoeld had.
Dit is een nogal beperkt model en gaat hoogstens op bij acties met éénrichtingverkeer, zoals het lezen van een tekst. Alternatieven voor het Zender – Ontvanger-model heb ik bij elkaar gebracht in de Piramide van Communicatiemodellen.
Plan maken door ook vanuit de Doelgroep te kijken? Klik door naar:
Strategisch-, Tactisch-, Operationeel Niveau
Het zender – ontvanger-model past prima bij communicatie op Operationeel Niveau (waarbij wordt voorgesteld dat een boodschap wordt verzonden via een medium). Ook past het bij het Tactisch Niveau (waar wordt voorgesteld dat een boodschap wordt verzonden via diverse middelen in een campagne).
Op Strategisch Niveau past het zender – ontvanger-model niet zo goed, omdat er op strategisch niveau meestal sprake is van interactie die leidt tot een gemeenschappelijke beleving, het ABX-model past hier beter bij. Tóch kan je een aangepaste versie van het zender- ontvanger-model vaak gebruiken op Strategisch Niveau; het gaat dan om het model van Birkigt, Stadler & Funck, dat de relatie uitbeeldt tussen de Corporate Identity en het Corporate Image.
Volgens dit laatste model heeft de zender een Corporate Identity die de zender uitzendt naar de omgeving. Het effect van dit zenden is dat mensen in de omgeving (de ontvangers) zich een beeld (Corporate Image) vormen van de zender.
[…] Lasswells model is dus een klassiek Zender-Ontvanger model. […]
[…] zender-ontvangermodel geeft een van de simpelste vormen van communicatie weer: het zenden en ontvangen tussen twee […]
[…] Zender-Ontvangermodel is nu te vertalen naar een model waarbij de Identity Mix invloed uitoefent op het groeien van de […]
[…] ontvanger (bijv. een potentiële klant) aankomt. Zie de afbeelding (bron: Communicatie KC) of lees hier […]