Piramide van Communicatiemodellen

Piramide van C modellen ABX Communicatie is ‘gemeenschappelijk maken’ (KLIK)Gemeenschappelijk maken
A↔B Communicatie is ‘een spel tussen gelijken’ (KLIK) ♦ Interactievisie
Z → O
←↵ Communicatie is ‘zenden en ontvangen met feedback’ (KLIK)Interactievisie
Z→O Communicatie is ‘zenden en ontvangen’ (KLIK) Actievisie
Z→ Communicatie is ‘zenden’ (KLIK) Actievisie

De Piramide van Communicatiemodellen geeft een overzicht van communicatiemodellen die op elkaar voortbouwen en van eenvoudig naar steeds complexer gaan. Elk model geeft een visie op communicatie weer.

Met de Piramide van Communicatiemodellen kun je bijvoorbeeld analyseren wat de visie op communicatie is die in een opdracht wordt gebruikt. Vaak is het nuttig om je opdracht op te lossen met een communicatiemodel dat zo hoog mogelijk in de Piramide van Communicatiemodellen staat.

Dus als het bijvoorbeeld volgens de opdracht de bedoeling is dat je een middel of campagne maakt waarmee een boodschap gezonden wordt, dan is het vaak nuttig om te kijken of je het middel/ de campagne zó kan maken dat er interactie kan ontstaan met de ‘ontvanger’, of dat het zelfs mogelijk is om bij te dragen aan een gemeenschappelijke beleving.

Instrumenteel vs. Strategisch

Aan de basis van de piramide wordt communicatie instrumenteel opgevat: er is een duidelijk begin en een eind van de communicatiehandeling. In de top van de piramide gaat het over een meer strategische visie: communicatie is een proces zonder duidelijk begin of eind, maar het is wel een gunstig uitgangspunt voor een gewenst resultaat.

Bij strategische communicatie gaat het  om dialoog en multi-stakeholdersprocessen, dit is nuttig in onze tijd van interactie en social media. De instrumentele visie past beter bij bijvoorbeeld corporate communicatie, waarin uitgegaan wordt van een organisatie die een corporate identity zendt naar de buitenwereld, waardoor een corporate image ontstaat.

Lees ook:

Advertenties

17 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.