Communicatie is ‘zenden en ontvangen met feedback’

Z → O
← ↵

De volgende modellen passen in de categorie ‘Communicatie is zenden en ontvangen met feedback’:

In deze categorie van modellen gaat het niet alleen om het zenden door de Zender en correct ontvangen van de boodschap door de Ontvanger; het gaat óók om het ontvangen van informatie door de Zender. Feedback werd al in 1948 geïntroduceerd in het model van Shannon & Weaver. Zij maakten dit model om in beeld te brengen welke signalen betrokken zijn bij het transporteren van een boodschap met behulp van telefoons.

Uitleg van de onderdelen van het model:

  • Z : Zender; dit is een rol die iemand of een organisatie speelt ten opzichte van de andere deelnemer aan het communicatieproces. De andere deelnemer is dan de Ontvanger. Deze rollen kunnen wisselen.
  • O : Ontvanger; dit is een rol die iemand of een organisatie speelt ten opzichte van de andere deelnemer aan het communicatieproces. De andere deelnemer is dan de Zender. Deze rollen kunnen wisselen.
  • → : De actie van het zenden én ontvangen van een boodschap.
  • ←↵ : Feedback, het ontvangen van informatie door de Zender.

Voor een bedrijf kan feedback bijvoorbeeld zijn dat er meer verkocht wordt van een product, nadat een boodschap is verzonden via een campagne. Maar feedback is bijvoorbeeld ook een klikje dat je voelt of een piepje dat je hoort als je een toets indrukt. Of de begrijpende blik in iemands ogen als je iets hebt uitgelegd.

Feedback gebruikt de zender om te controleren of zijn doel is bereikt. Als zijn doel niet is bereikt, dan zendt hij de boodschap opnieuw, eventueel in een iets andere vorm. Door feedback kan de zender zich dus aanpassen aan de ontvanger en aan de omstandigheden waarin gezonden en ontvangen wordt.

Voorbeelden van aanpassen na feedback:

  • Bij Shannon & Weaver bestond het aanpassen uit het nogmaals zenden van hetzelfde signaal, maar dan sterker of op een andere frequentie. Hiermee probeerden ze de ruis te overstemmen die op telefoonlijnen ontstaat als het regent.
  • Mensen gaan soms harder tegen een buitenlander praten als blijkt dat hij niet begrijpt wat de zender zegt (maar het is natuurlijk effectiever om het nog een keer op een andere manier te vertellen, bijvoorbeeld met meer gebruik van handen en voeten).
  • Organisaties gaan soms harder campagne voeren als blijkt dat de doelgroep de boodschap niet heeft begrepen, of zich niet gedraagt zoals de bedoeling was (maar het is vaak beter om het beoogde effect op een andere manier te proberen te bereiken, bijvoorbeeld met meer gebruik van persoonlijke communicatie).

Lees ook:

4 gedachten over “Communicatie is ‘zenden en ontvangen met feedback’”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Communicatie Kenniscentrum

%d bloggers liken dit: