Rol van de communicatieprofessional

In de tijd dat het communicatievak gedomineerd werd door massamedia was het de rol van de communicatieprofessional om de opdrachtgever zo goed mogelijk te helpen zenden. Je was meestal een soort reclameman, ook als je in de voorlichting of PR werkte, je moest namelijk de goede boodschap van je opdrachtgever in de media zien te krijgen. In het tijdperk van ‘zenden’ moesten mensen vertrouwen op merken en autoriteiten die ze niet persoonlijk kenden.

Onze tijd draait om ‘interactie‘, in plaats van om ‘zenden’. Hier gaat het om interactie tussen de organisatie en de leden van de doelgroepen, maar ook om interactie tussen de leden van de doelgroepen onderling: ‘social’ is het kernwoord. Mensen geloven vooral wat ze horen van andere mensen die ze kennen en vertrouwen. Mensen geven nu zelf betekenis aan wat ze ervaren, daar hebben ze geen merk of autoriteit meer voor nodig. Als communicatieprofessional kun je dit proces van zingeving hoogstens bijsturen, maar je kan het niet meer domineren, zoals in het tijdperk van het zenden.

Van ‘reclameman’ naar ‘contentmarketeer’

De rol van de communicatieprofessional verschuift van ‘reclameman’ naar ‘contentmarketeer’. De contentmarketeer kijkt voortdurend kritisch naar zijn opdrachtgever en brengt verhalen naar buiten, maar onderhoudt ook interactie met leden van alle stakeholders.

Lees meer:

Piramide van C modellen

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.