Marketing of Communicatie: gekochte of emotionele loyaliteit?

Net als Communicatieprofessionals zien Marketeers het belang van duurzame relaties, zij spreken over bijvoorbeeld loyaliteit (trouw) en permission marketing.

Bij communicatie op strategisch niveau gaat het om loyaliteit (trouw) van in- en externe doelgroepen). Maar bij marketing op strategisch niveau gaat daar ook om! Wat is het verschil?

Marketing bedient zich van de marketing-mix: de 4 p’s, product, prijs, plaats en promotie. De ‘p’ van promotie is marketingcommunicatie. Marketingcommunicatie gaat over het beïnvloeden van wat er tussen de oren van de ontvanger gebeurt: verandering van kennis, houding en/ of voorgenomen gedrag. Terwijl marketing met de overige p’s ook de doelgroep kan belonen en straffen.

Een belangrijke beloning die marketeers kunnen gebruiken is de prijs. Zo kunnen ze loyaliteit ‘kopen’ door goede klanten kortingen en andere voordelen te geven m.b.v. loyaliteitskaarten.

Denk vanuit Ontvanger hartCommunicatie moet het doen zonder belonen of straffen, haar sterkste instrument is een goede Boodschap. Het gaat dus om de inhoud. Communicatie is zodoende gericht op het creëren van emotionele loyaliteit: communicatieprofessionals willen ervoor zorgen dat doelgroepen van de organisatie ‘houden’.

Lees meer:


 

Advertenties

5 gedachten over “Marketing of Communicatie: gekochte of emotionele loyaliteit?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.