Marketing of Communicatie: gekochte of emotionele loyaliteit?

Net als Communicatieprofessionals zien Marketeers het belang van duurzame relaties, zij spreken over bijvoorbeeld loyaliteit (trouw) en permission marketing.

Bij communicatie op strategisch niveau gaat het om loyaliteit (trouw) van in- en externe doelgroepen). Maar bij marketing op strategisch niveau gaat daar ook om! Wat is het verschil?

Marketing bedient zich van de marketing-mix: de 4 p’s, product, prijs, plaats en promotie. De ‘p’ van promotie is marketingcommunicatie. Marketingcommunicatie gaat over het beïnvloeden van wat er tussen de oren van de ontvanger gebeurt: verandering van kennis, houding en/ of voorgenomen gedrag. Terwijl marketing met de overige p’s ook de doelgroep kan belonen en straffen.

Een belangrijke beloning die marketeers kunnen gebruiken is de prijs. Zo kunnen ze loyaliteit ‘kopen’ door goede klanten kortingen en andere voordelen te geven m.b.v. loyaliteitskaarten.

Denk vanuit Ontvanger hartCommunicatie moet het doen zonder belonen of straffen, haar sterkste instrument is een goede Boodschap. Het gaat dus om de inhoud. Communicatie is zodoende gericht op het creëren van emotionele loyaliteit: communicatieprofessionals willen ervoor zorgen dat doelgroepen van de organisatie ‘houden’.

Lees meer:


 

5 reacties

  1. […] Communicatie van de Organisatie gaat ook over het creëren en onderhouden van een gewenst image, een merk en reputatie. Deze beïnvloeden namelijk de houding die mensen hebben ten opzichte van de organisatie en haar merken, producten en diensten. De organisatie kan relaties namelijk onderhouden door mensen te belonen en straffen, maar daar gaat communicatie niet over; met communicatie kan de organisatie een emotionele band opbouwen en onderhouden. […]

  2. […] Branded content past dus in een strategie om een sterk merk te bouwen. Hierbij kun je storytelling toepassen, waarbij je ontvangers emotioneel raakt en een emotionele band met hen opbouwt (zie: Marketing of Communicatie: gekochte of emotionele loyaliteit?). […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.